Håndværkere kræver kontrol

Beskylder udenlandske konkurrenter for at snyde med skat og sikkerhed

Myndighederne er langt fra gode nok til at sikre, at udenlandske firmaer arbejder efter dansk lovgivning. Det mener ni ud af ti håndværksmestre, viser ny A4-undersøgelse. De pressede danske mestre efterlyser en øget indsats fra fagbevægelsens og deres egen organisations side.

Murermester Michael Bruhn fra Brabrand ved Aarhus har i dag tre ansatte mod tidligere 10. For ham er det blevet en vane at få sine tilbud på byggeopgaver afvist. Ordrerne går til firmaer, der på den ene eller anden måde bryder reglerne. Det er han overbevist om.

- Lige efter finanskrisen satte ind og vi alle var sultne, regnede vi et rigtigt skarpt tilbud ud på en tilbygning til et gymnasium. Det var på 3,9 millioner kroner, men så var vi også gået lige til kanten, og vi vidste, at vi ville være nødt til at holde tungen lige i munden, hvis vi fik opgaven. Så kom der nogle og lavede det for 2,4 millioner - og alle os, der ikke fik jobbet, sad hovedrystende tilbage. For så meget kan man simpelthen ikke ramme ved siden af, siger Michael Bruhn til Ugebrevet A4

Ifølge Ugebrevet A4 mener helt nøjagtig 87 procent af de knap 900 danske håndværksmestre, der har bidraget til en Analyse Danmark undersøgelse for ugebrevet, at myndighederne burde skride ind og bruge flere kræfter på at føre kontrol med udenlandske håndværkere. Indsatsen i dag er nemlig langt fra tilstrækkelig, mener de.

Størst er utilfredsheden med SKAT og med kontrollen af, om der bliver betalt skat og moms af de penge, som de udenlandske håndværkere tjener. Tre ud af fire håndværksmestre svarer benægtende på, at skattemyndighederne gør nok for at kontrollere, om de udenlandske håndværkere overholder dansk lovgivning. Når det gælder Arbejdstilsynet og kontrollen med, om sikkerhedsforskrifterne på byggepladserne overholdes, siger 69 af mestrene nej til, at myndigheden gør en tilstrækkelig indsats. 

En tredjedel af håndværksmestrene giver i undersøgelsen udtryk  for, at de tror, at udenlandske håndværkere udfører det meste af deres arbejde sort. Og 73 procent af mestrene mener, at sikkerheden generelt er dårlige de steder, hvor der er udenlandske håndværkere. 

Ni ud af ti mestre i undersøgelsen vil gerne have deres organisation Dansk Byggeri til at gøre mere for at stoppe udenlandske håndværkere i at konkurrere på lav løn og ringe sikkerhed. Og det forstår direktør fra Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, godt:

- Jeg forstår godt, at mestrene i frustration over de udenlandske firmaer gerne vil have os til at gøre mere. Men jeg kan forsikre om, at det at sikre fair konkurrence er en af vores højest prioriterede sager, siger han til A4.

Også fagbevægelsen burde gøre noget mere for at sætte ind mod den ulige konkurrence fra udenlandske håndværkere, mener håndværksmestrene. 43 procent giver i undersøgelsen udtryk for, at fagbevægelsen gør for lidt for at få udenlandske håndværkere til at overholde danske overenskomster.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lover, at hun vil styrke samarbejdet mellem Arbejdstilsynet, SKAT og politiet for at sikre bedre kontrol.

- Vi vil have snor i de sager, hvor arbejdsgiverne tages i at snyde på vægten. Vi vil stå vagt om den danske model, sagde Helle Thorning-Schmidt på LO's kongres mandag.