Handicappede på vej mod katastrofe: - Fuldstændig rystet og chokeret

Socialdemokratiet kalder budgetforliget et løft af socialområdet, men det er ikke virkeligheden, lyder kritikken. LEV Aarhus kalder det en katastrofe, og for Venstre har det handlet om at ”holde skindet på næsen.”

De voksne handicappede i Aarhus kigger direkte ind i en katastrofe ovenpå budgetforliget i Aarhus kommune. Så dyster er fremtidsudsigterne, hvis man spørger LEV Aarhus.

- Jeg er fuldstændig rystet og chokeret over det her forlig, som alle næsten har valgt at skrive under på. Jeg mener helt alvorligt, at vi kigger ind i en katastrofe, siger Anne Kjeld Pedersen, der er formand for LEV Aarhus.

Et næsten enigt byråd blev sent torsdag aften enige om at sætte godt 37 millioner kroner af til socialområdet i 2022. Nogle af pengene er sat af til specifikke indsatser som boliggaranti til hjemløse, mens 30 millioner er øremærket et såkaldt ”løft af socialområdet”.

I et notat udarbejdet i forbindelse med budgetforhandlingerne, peger Aarhus Kommunes forvaltning dog på, at socialområdet allerede i 2021 kigger ind i en økonomisk ubalance på 110-120 millioner kroner. Det stiger op mod 200 millioner kroner i 2025.

Anne Kjeld Pedersen holdt møder med flere partier forud for forhandlingerne. Derfor har hun også meget svært ved at forstå, at de ikke har kunnet flere penge, når de kender til udfordringerne på bostederne.
Anne Kjeld Pedersen holdt møder med flere partier forud for forhandlingerne. Derfor har hun også meget svært ved at forstå, at de ikke har kunnet flere penge, når de kender til udfordringerne på bostederne.

Det er de fakta, der får Anne Kjeld Pedersen til at ryste på hovedet.

- Vi kommer til at se ind i nedskæringer på et område, som er helt i knæ i forvejen. Det, der gør, at jeg virkelig er i chok, er, at alle partier har sagt til os, at de godt kender til vores dokumentation af, hvor meget mistrivsel der er, og hvor elendige forholdene er, siger Anne Kjeld Pedersen.

Hvis der ikke er flere penge i kassen, er det vel sådan det er?

- De kunne have lavet en anden økonomisk ramme, hvis de tænkte, at det var vigtigt, at de her mennesker fik et værdigt liv. Men det gjorde de åbenbart ikke, siger Anne Kjeld Pedersen.

Venstre erkender presset område

I budgetforliget står det sort på hvidt, at ”økonomien på socialområdet er under et stort pres”. Her på TV2 ØSTJYLLAND har vi løbet af foråret og sommeren også fortalt flere historier om tilstandene på flere af kommunens bosteder.

Det har blandt andet fået Venstre, der stod udenfor det seneste budgetforlig, til at kræve flere penge til området. Denne gang har de så sat sin underskrift på aftalen.

Bliver der nedskæringer med den ramme, I har aftalt?

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre at det sker. Der er ikke nogen grund til at åbne champagne – der er ikke tale om et løft. Hvis man siger det, har man ikke læst papirerne godt nok. Det handler om at holde skindet på næsen, siger Christian Budde (V), der er partiets borgmesterkandidat.

Jeg spørger lige igen. Bliver der nedskæringer med det I har aftalt?

- Det er nok kun rådmanden, der kan vurdere det så præcist. Vi bad borgmesteren (Jacob Bundsgaard (S), red.) om at indkalde rådmanden (Kristian Würtz (S), red.), og han vurderede, at det vil holde vand, siger Christian Budde.

Partierne er blandt andet blevet enige om at bruge flere penge på beskæftigelsesområdet. Den vej igennem vurderer politikerne, at de kan få en økonomisk gevinst ved at få folk på arbejdsmarkedet, som efterfølgende vil blive brugt på socialområdet.

Hvordan lukker man et hul på 110 millioner kroner med knap 38 millioner?

- Det kan man heller ikke. Vi har bedt om en beskrivelse af det nuværende serviceniveau, og så kan man jo godt tænkte, at vi er på vej mod et stort hul i jorden. Det må byrådet så tage stilling til, hvis vi når dertil, siger Christian Budde.

Christian Budde er Venstres nye spidskandidat frem mod valget i november.
Christian Budde er Venstres nye spidskandidat frem mod valget i november. Foto: Frank Bisgaard Winther

Det er vel det, I lige har taget stilling til?

- Der var ikke villighed til at løfte det mere. Vi kæmpede for voksen-handicap-området, og sagt meget lige ud, er der givet en stor pose penge til klima og andre områder. Det er en prioriteringssag.

Ville I have prioriteret anderledes?

- Vi ville gerne have prioriteret anderledes og fundet flere penge.

Hvor meget?

- Det kan ikke løses på et år, men vi ville meget gerne finde fem-10 millioner kroner mere, og det har vi forsøgt med beskæftigelsesmodellen. Det genbesøger vi næste år.

- Det nuværende niveau er under grænsen af, hvad der er værdigt, og hvad vi kan være bekendt.

Er den katastrofe, LEV Aarhus beskriver, realistisk?

- Vi tager det i hvert fald seriøst, og vi kommer til at følge området tæt. Er det godt nok? Nej, det er det formentlig ikke, men vi er også nødt til at have byrådets største parti med, lyder det fra Christian Budde, der altså peger fingeren mod Socialdemokratiet.

Rådmand fastholder, at det er et løft

TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have forholdt borgmester Jacob Bundsgaard kritikken. I en pressemeddelelse ovenpå budgetforliget udtaler han nemlig, at "desuden har det været uhyre vigtigt at styrke socialområdet." Han ønsker dog ikke at stille op til interview. 

Han henviser i stedet til rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Kristian Würtz (S).

- Jeg synes, vi har fået et godt budgetforlig. Vi prioriterer direkte bedre forhold på vores bosteder. Det er det, der er hovedelementerne, lyder det fra Kristian Würtz.

I aftalen står der blandt andet, at alle medarbejdere vil blive tilbudt en fuldtidsansættelse, ligesom fremtidige jobopslag også vil være fuldtidsstillinger. Derudover vil man gøre en indsats for at få uddannet sit ufaglærte personale.

Kommer der nedskæringer?

- Jeg synes, det er et stærkt skridt, vi har taget, men det er klart, at det er ikke sidste gang, vi skal kigge på områdets økonomi. Jeg forventer, der bliver behov for at tilføre midler igen næste år.

- På samme måde er det vigtigt, at Christiansborg indfrier forventningerne om investeringer.

Kommer der nedskæringer?

- Nej. Det, der er min klare forventning, at det er et styrket socialområde. Men der er også behov for at styrke det i de kommende budgetter, og der skal Christiansborg også yde.

Løser jeres aftale den ubalance, der er?

- Det gør pengene ikke alene. Det kommer til at bero på, at vi bliver bedre til at arbejde sammen med blandt andet psykiatrien, og så skal der ressourcer til fra Christiansborg.

Så jeres plan er afhængig af, at Christiansborg finder penge til jer?

- På lang sigt er det.

Hvad med kort sigt?

- Vi kommer til at lægge os i selen for at overholde budgetterne.

At Venstre ville prioritere området yderligere, er ikke et billede, som man genkender hos Socialdemokratiet. TV2 ØSTJYLLAND har dog talt med flere andre kilder, som var til stede i forhandlingslokalet, og som bekræfter Venstres billede.

- Det er nyt for mig. Det er ikke min oplevelse fra forhandlingsrummet, siger Kristian Würtz, som i parentes bemærket ikke selv har siddet med ved forhandlingsbordet.

De taler om fem-10 millioner ekstra?

- Det har jeg vist kommenteret på.

På grund af de økonomiske udfordringer, har forligspartierne besluttet, at der skal udarbejdes en beskrivelse af, hvilket serviceniveau, borgerne kan forvente.

Den skrivelse vil Anne Kjeld Pedersen gerne levere de første linjer til.

- Der skal stå, at man kan forvente mindre omsorg, dårligere trivsel og tilbagegang i udviklingen. 

VIDEO: I maj måned stod en samlet forældregruppe til beboerne i en afdeling af Bofællesskabet Elev ved Aarhus frem og fortalte, at forholdene for deres børn er alt for dårlige. Trods flere kritiske tilsynsrapporter, oplever de ikke forbedringer.