Handicaporganisation efter lukning af botilbud: Kommunen har svigtet beboerne i årevis

Aarhus Kommune har valgt at lukke Hus 5, der i lang tid har været stærkt kritiseret. Kommunen erkender, at de ikke er lykkedes godt nok med at genoprette stedet.

Fredag morgen kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at Aarhus Kommune har valgt at lukke Hus 5 på Bofællesskabet Elev.

Det sker efter Socialtilsyn Midt har rettet skarp kritik af forholdene i Hus 5 på Bofællesskabet Elev og har truet med lukning af hele Borgercenter Nord, som Bofællesskabet Elev er en del af.

- Først nu, hvor vi kommer helt herud, hvor socialtilsynet truer med at lukke Borgercenter Nord, så agerer de, siger formanden for LEV Aarhus, Anne Kjeld Pedersen, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har prøvet at rådgive dem gennem flere år, og det har de ikke ville lytte til.

LEV er en privat landsdækkende forening for mennesker med udviklingshandicap, pårørende og andre interesserede.

De mener, at Aarhus Kommune har svigtet beboerne på Bofællesskabet Elev i årevis, og at de skylder beboere og pårørende en kæmpe undskyldning. Det skriver de i en pressemeddelelse fredag.

- Kommunen skal være varsomme med at tænke, at alt det andet bare glider igennem nu. For vi har i hvert fald i LEV Aarhus beretninger om noget andet, siger Anne Kjeld Pedersen.

Fakta: Borgercenter Nord

Lægger sig ekstraordinært i selen

For at komme problemerne i Hus 5 til livs har Aarhus Kommune besluttet at lukke det over seks måneder for så at genåbne det med lovning om forbedringer.

Kommunen selv kalder det en rekonstruktion, men der kommer hverken til at blive ændret på beboersammensætning eller huset som sådan.

Alligevel forsikrer Erik Kaastrup-Hansen, der er direktør for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, at der vil opleves reelle ændringer.

- Dels er vi i gang med en efteruddannelse og kompetenceudvikling omkring den faglige værktøjskasse. Og der er også noget omkring magtanvendelse, som vi skal være bedre til at klæde også vikarer bedre på til helt fra starten, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvorfor kræver det en lukning af hus 5 over seks måneder? Er det ikke bare principper, der kan indføres i de eksisterende tilbud?

- Det er tilsynet, der vurderer at med den forhistorie og de udfordringer vi har, som har haft lidt samme karakter på andre afdelinger, så er de nået til et punkt, hvor de mener, at vi står til at miste godkendelsen for hele Borgercenter Nord.

VIDEO: Gentagende kritik af et botilbud i Aarhus får nu konsekvenser. Aarhus Kommune lukker bofællesskabet Hus 5 i Elev - for, om seks måneder, at genåbne det med lovning om forbedringer.

Men hvordan kan du så være sikker på, at det her vil ændre forholdene, altså føre til færre vikarer, mindre personale gennemstrømning, og generelt mindre kaos på stedet, som er nogle af de kritikpunkter, der har lydt?

- Vi har jo lyttet til nogle af de kritikpunkter, der har været. Og det som pårørende blandt andet siger er, at de oplever, at der er for meget kaos, og at det er fordi der er for ustabil en personalegruppe. Og det er det, vi sætter ind med nu. Vi sætter ind med, at der skal være færre vikarer, og vi har også slået fuldtidsstillinger op.

Kan du så garantere, at der vil være et kontinuerligt, veluddannet personale og ro på efter de her seks måneder?

- Jeg er desværre ikke i en branche, hvor jeg kan garantere, hvordan andre menneskers adfærd er, siger Erik Kaastrup-Hansen.

- Men jeg kan sige, at både de ledere, der er på stedet, og hele den organisation, som jeg står i spidsen for, lægger sig ekstraordinært i selen for dels at skabe tryghed for borgerne og de pårørende, og dels også tryghed og sikkerhed for medarbejderne.

Bekymret for handicapområdet generelt

Anne Kjeld Pedersen fra LEV er dog skeptisk omkring, hvorvidt det kommer til at gøre en forskel, at kommunen lukker bostedet nu for om seks måneder at genåbne det efter en rekonstruktion.

Hun mener i det hele taget, at der fortsat skal meget til for at løfte handicapområdet generelt i Aarhus Kommune.

- De må komme i omdrejninger, og de må senest ved budgetforhandlingerne se at få løftet det her område, siger hun.

TV2 ØSTJYLLAND har i dag talt med flere pårørende til beboere i det berørte hus 5. De har ikke ønsket at stille op til interview, men flere udtrykker mistillid til Aarhus Kommunes plan.

VIDEO: I maj måned stod en samlet forældregruppe til beboerne i en afdeling af Bofællesskabet Elev ved Aarhus frem og fortalte, at forholdene for deres børn er alt for dårlige. Trods flere kritiske tilsynsrapporter, oplever de ikke forbedringer.