Halvt varmeværk er lukket ned

DONG Energy gør klar til, at Studstrupværket skal fyre med træpiller

Omkring klokken 22 fredag aften blev der trykket på en af de helt store og betydningsfulde knapper på Studstrupværket i Skødstrup ved Aarhus.

Ejeren af værket, DONG Energy, lukkede dermed ned for den ene af de to blokke, der normalt sørger for at producere varme til de aarhusianske husstande.

Se også: Fjernvarmen bliver grøn

Nedlukningen var dog helt efter bogen og har været planlagt længe. Studstrupværket fyrer i dag med kul, men fra slutningen af 2016 skal det være slut og i stedet skal der brændes træpiller.

DONG Energy har investeret 1,3 milliarder i omlægningen til træpiller. For at denne proces kan føres ud i livet, blev den ene af de to varmeblokke, Blok 3, i nat sat ud af drift.

Det sker for, at man får muligheden for at omdanne blokken til, at kunne håndtere træpiller, fortæller regionschef Lars Kronholm Christensen til TV 2 | ØSTJYLLAND:

- Det er vigtigt for, at vi kan ombygge kulmøllerne, så de kan brænde træpiller.

I forbindelse med nedlukningen af Blok 3, var det ifølge regionschefen vigtigt at få konserveret selve kedlen:

- Vi brugte tør luft og fik drænet den flere steder for, at den populært sagt ikke ruster, siger Lars Kronholm Christensen.

Normalt kører Studstrupværket med begge blokke i drift i vinterperioden, når der skal produceres megen varme. Det er ikke længere nødvendigt, nu når vejret er blevet varmere og derfor kan den sidste blok, Blok 4, sagtens klare arbejdet alene, lyder forklaringen på, hvorfor lukningen sker netop nu.

DONG Energy skal nu i gang med blandt andet at bygge en lagersilo med plads til 70.000 tons træpiller og et transportbånd.

Studstrupværket i Skødstrup leverer varme til knap en halv million aarhusianere.