Hærværk og tyveri: Lidt flere unge begår kriminalitet

De nyeste tal fra Østjyllands Politi og Aarhus Kommune viser en mindre stigning i ungdomskriminaliteten i 2016

Foto: Colourbox

Antallet af unge der begår kriminalitet var i 2015 på det laveste niveau nogensinde i Aarhus Kommune. Et niveau, som ikke kunne holdes året efter.

En netop udkommet kriminalitetshandleplan uarbejdet af Østjyllands Politi i samarbejde med kommunen viser, at flere unge var på kant med eller helt overtrådte loven i 2016. 

Helt nøjagtigt var der tale om 377 unge i alderen 10-17 år, som blev sigtet for kriminalitet. Det svarer til 1,41 procent, hvorimod det kun drejde sig om 1,13 procent i 2015. 

Læs også Boligområde plaget af hærværk: Familier risikerer udsmidning

Ifølge handlingsplanen er det blandt andet uroligheder i boligområderne Rundhøj i Højbjerg og Rosenhøj i Viby, som i efteråret og i vinter har været plaget af blandt andet hærværk og indbrud, der trækker op.

Den aktuelle stigning i hærværk og tyveri er en uacceptabel tendens, som vi skal ændre.

Bünyamin Simsek, børne- og ungerådmand 

Det vil rådmand for Børn og Unge Bünyamin Simsek (S) sammen med politiet nu se på.

- Den aktuelle stigning i hærværk og tyveri er en uacceptabel tendens, som vi skal ændre. Derfor undersøger vi nu baggrunden nærmere, samtidig med at vi fortsat har kig på de øvrige former for ungdomskriminalitet, fortæller han. 

Stadig få kriminelle

I netop Rosenhøj er Boligforeningen Aarhus Omegn parat til at smide fem familier ud, fordi deres børn er sigtet for at bryde ind i 11 ubeboede lejligheder. Der mangler dog stadig at falde dom.

  Foto: Østjyllands Politi

At ungdomskriminaliteten steg i stedet for faldt betyder, at politiet og kommunens fælles mål ikke blev opfyldt. 

- Heldigvis er ungdomskriminaliteten fortsat på et lavt niveau, og det skal vi arbejde for, at den bliver ved med at være. Det gør vi bedst i et tværfagligt og effektivt samarbejde, der følger med samfundsudviklingen. Med kriminalitetshandlingsplanen har vi et virkelig godt fundament for at give børn og unge mennesker en god start på livet, siger politidirektør Helle Kyndesen.

Et af indsatsområderne fremover for både Østjyllands Politi og Aarhus Kommune vil i forlængelse af urolighederne i Rosenhøj og Rundhøj være "stærkere koordinering og styrkelse af den tværgående indsats", lyder det i rapporten.