Haarder vil tage imamers vielsesret

Samfundet skal ikke tildele hadprædikanter den autoritet, der ligger i at kunne vie par, mener minister

Foto: Claus Fisker - Scanpix

Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) er klar til at bruge hele værktøjskassen i kampen mod de radikale imamer, hvis virke i Danmark senest er dokumenteret af TV2 i serien "Moskeerne bag sløret."

Blandt andet vil han se på, om det kan lade sig gøre at fratage de ekstreme imamer retten til at vie folk, og det bør efter ministerens mening også være muligt at fratage vielsesbemyndigelsen igen, hvis en imam eller andre prædiker had.

- Vi vil ikke have, at man udstyrer hadprædikanter med vielsesmyndighed, som giver dem autoritet over for unge par, som de derefter fortæller de mærkeligste ting til - kvindeundertrykkende og det, der er er værre, siger Bertel Haarder.

Afsløring: Aarhus-imam underviser kvinder om stening

En af de imamer, han taler om, er den aarhusianske imam Abu Bilal, der prædiker i Grimhøjmoskeen i Aarhus. I dokumentaren bliver han eksempelvis filmet, mens han underviser i stening af kvinder.

- Vi vil også se på, hvordan man kan fratage for eksempel en imam vielsesmyndigheden, hvis han ikke lever op til almindelige værdighedskrav.

Kultur- og kirkeministeren vil også se på reglerne for godkendelse af udenlandske prædikanter, og han har også kig på tildelingen af folkeoplysningsmidler.

- Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, siger Bertel Haarder.