Gymnasie skruer ned for varmen: Elever og rektor går med huer

En række elever på Marselisborg Gymnasium slår et slag for miljøvenligheden.

01:37

Der er i denne uge skruet ned for varmen på Marselisborg Gymnasium på opfordring fra eleverne.

- Der er mange ting, man kan forbedre.

Sådan lyder det fra gymnasieelev Alberte Blicher Toft, der i denne uge har taget lidt ekstra varmt tøj på, når hun befinder sig på Marselisborg Gymnasium.

Det har de øvrige elever - og ansatte - på gymnasiet også.  

Det er ikke fordi, det er vinter, eller på grund af en ny modetrend, at mange hoveder er prydet med huer. I denne uge har gymnasiet ganske enkelt skruet ned for varmen.

- De render rundt med striktrøjer og hættetrøjer. Det skulle være nu, inden det bliver for varmt, siger Alberte Blicher Toft til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Rikke har ikke haft vand i ansigtet i 44 år: Det er ulækkert og modbydeligt

Initiativet med huerne kommer fra eleverne selv. De vil gerne sætte fokus på miljøet og samtidig spare penge, som kan bruges på miljømæssige tiltag på gymnasiet.

 - Vi vil have en større omtanke i forhold til miljøet på gymnasiet. Skolen kan sagtens gøres mere miljøvenlig på en række punkter og skabe mere opmærksomhed på det, siger Alberte Blicher Toft til TV2 ØSTJYLLAND. 

Elever Alberte Blicher Toft, Ellen Kridal og Thor Busk samt rektor Kirsten Skov bakker op om hue-ugen. Foto: Privat

Hue-uge

Alberte Blicher Toft, der går i 3.G på Marselisborg Gymnasium, har sammen med to andre elever taget initiativ til et nyt miljøudvalg på gymnasiet.

Udvalget er nu oppe på 16 personer, og elever og gymnasium kan gøre endnu mere for at skåne miljøet, lyder det. Det kan fx være i form af genanvendeligt toiletpapir, vegetardag i kantinen og sorteringsskraldespande.

Vi vil gerne hoppe med på den bølge, at vi skal passe på vores miljø.

Alberte Blicher Toft, elev, Marselisborg Gymnasium.

Læs også Visitationszone atter indført efter massevold

Derudover vil de også gerne genbruge de glas, gymnasieeleverne bruger i kantinen.

- Det er vigtigt at passe på den klode, vi bor på, og så er vi påvirket af det, vi ser i medierne. Vi vil gerne hoppe med på den bølge, at vi skal passe på vores miljø, siger Alberte Blicher Toft.

Radiatorerne er skruet ned på nul i uge 8, hvor gymnasieeleverne på Marselisborg Gymnasium slukker for varmen for at skåne klimaet. 

Rektor: Det er en fantastisk idé

Rektor Kirsten Skov går også med hue i denne uge. Hun bakker i høj grad op om elevernes projekt.

- Jeg synes, det er en fantastisk idé, og det er rigtigt nok, at vi kan gøre en masse ting, som vi ikke selv har fået øje på, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Ofte er det skolen der har idéer, som vi prøver at få eleverne med på, og her er det lige omvendt. Det er noget eleverne brænder for, og det, synes jeg, er fantastisk.

Rektor Kirsten Skov har også fået hue på i denne uge. Privat.

Det handler om, at der er 800 elever og 100 personaler, som bliver bevidste om det her. Det handler om, at påvirke den enkelte i sin hverdag.

Kirsten Skov, rektor, Marselisborg Gymnasium.

For Kirsten Skov handler det om, at gøre elever og personale bevidste om miljøvenlighed. 

- Der er er 800 elever og 100 personaler, som bliver bevidste om det her. Det handler om at påvirke den enkelte i sin hverdag. Hvis man påvirker 900 familier, så hjælper det noget, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Forstæderne mangler institutioner: Må køre meget langt til dagplejen

Bambus knive og gafler

Det vil i alt være i to uger, at gymnasiet sparer penge på varmeregningen, da der også var skruet ned i vinterferien. 

Der er mange her på gym, der ikke tænker på det. For her går man i sin egen lille gymnasieverden.

Alberte Blicher Toft, elev, Marselisborg Gymnasium.

Eleverne i miljøudvalget ved godt, at det på kort sigt måske ikke batter det store at sænke temperaturen ned på et enkelt gymnasium. Men det er bedre at gøre noget end at gøre ingenting. 

- Der er mange her på gym, der ikke tænker på det. Her går man i sin egen lille gymnasieverden. Vi har også planer om at lave skraldesamlingsdage, for at sende et signal ud om det, siger Alberte Blicher Toft.

Læs også Aarhus Universitetshospital har brudt loven over for 1800 patienter

De penge, der bliver sparet på varmen, skal gå til en række miljøtiltag på gymnasiet. En af idéerne er at skifte plastikbestik i kantinen ud med bambus.