Grøn is: Frossen skøjtebane bliver til varm luft

Den populære skøjtebane ved Musikhuset i Aarhus er nu åben, og selv om det kræver meget energi at køle banen ned, bliver overskudsvarmen anvendt et kendt sted i nærheden.

I går åbnede et af vinterens populære samlingspunkter i Aarhus, skøjtebanen ved Musikhuset.

Med på isen tirsdag aften var rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R), og han havde svar rede på, hvorfor det er alt bøvlet værd for kommunen med hvert år at få etableret den udendørs skøjtebane.

- Det giver en masse gode oplevelser for aarhusianerne, siger Rabih Azad-Ahmad, der oplever mange positive tilkendegivelser.

Det er gratis at bruge banen, og mod betaling kan man leje skøjter på stedet.

Forrige vinter tog omkring 62.000 gæster ifølge Aarhus Kommune en skøjtetur på isen, mens den fri leg på isen var aflyst sidste vinter på grund af corona.

Dermed bliver glæden bare endnu større denne vinter, mener Rabih Azad-Ahmad.

Varm luft for kunsten

Som radikal rådmand måtte han forholde sig til, om det egentlig ikke er et vældigt energispild at have sådan en stor åben fryser, der skal køles ned hele vinteren. Men den varme, der opstår fra fryseanlægget, bliver faktisk benyttet på kunstmuseet Aros, der ligger lige ved siden af.

- Vi har en kompressor på Aros, der køler isen, og så bruger vi overskudsvarmen til at opvarme Aros med. Så en klimavenlig løsning, hvor vi bruger overskudsvarmen, siger Rabih Azad-Ahmad.

Inden længe åbner skøjtebanerne også i både Randers og Horsens. I begge byer ventes det glatte underlag at være klar til vinterleg den 1. december.

Se TV2 ØSTJYLLANDS reporter på glatis i møde med en skøjteprinsesse og rådmand Rabih Azad-Ahmad (R):

Den populære skøjtebane ved Musikhuset kunne i dag klokken 15 åbne igen efter et års nedlukning på grund af corona. I sæsonen for to år siden tog flere end 62.000 en tur på isen, og i år har man valgt at åbne en uge tidligere.