Gavepapir, tømte julekalendere og overfyldte skraldespande: Sådan skiller du dig af med juleaffaldet

Her får du en guide til, hvordan du skiller dig af med alt det affald, der formentlig har hobet sig op i hjemmene.

Juleanden er spist, gaverne er pakket og de sidste låger i julekalenderen er åbnet. Det er dagen derpå efter en forhåbentlig veloverstået juleaften.

De mange juletraditioner skaber også ekstra affald. Ifølge AffaldVarme Aarhus var der sidste år i december 567 ton ekstra affald i forhold til en gennemsnitlig måned. Det svarer til 57 fyldte skraldebiler.

FAKTA: Ændrede åbningstider på genbrugsstationen

Genbrugsstationerne

Genbrugsstationerne i Aarhus er lukket 24., 25., 26. og 31. december og 1. januar: Ellers er der åbent til sædvanlig tid: hverdage kl. 7-18 og weekender kl. 10-17.

Tømning af affaldsbeholdere

Der er enkelte steder, hvor skraldemanden kommer lidt senere end ellers:

- Skulle din affaldsbeholder være tømt den 24. december, bliver den i stedet tømt den 26. december.

- Skulle din affaldsbeholder være tømt den 31. december, bliver den i stedet tømt den 2. januar.

Kilde: AffaldVarme Aarhus

Men hvordan skiller man sig af med det på bedst mulige vis? Med hjælp fra AffaldVarme Aarhus giver vi dig her en guide til, hvordan de mest gængse juleaffaldstyper skal bortskaffes i Aarhus Kommune. 

OBS: Hvis du vil være helt sikker på, hvordan det foregår i din egen kommune, er det en god idé at tjekke retningslinjerne hos dit lokale affaldsselskab.

Sådan skaffer du dig af med juleaffaldet

Gavepapir

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Gavepapir sorteres fra og lægges i beholderen til papir og småt pap. Husk at fjerne oplagte tape-rester og især gavebånd. 

Gavebånd

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Gavebånd skal ud sammen med det almindelige restaffald. Det må ikke komme til genbrug sammen med papir og småt pap. Selv små stykker gavebånd kan sætte sig fast i sorteringsanlæggene og sætte sorteringen i stå. 

Juledekorationer

Foto: Keld Navntoft - Ritzau Scanpix

Organisk materiale som gran og kogler kan komposteres. Enten i din egen kompostbunke eller ved at aflevere det som haveaffald på genbrugsstationerne. Her bliver det nemlig også lavet til kompost. Kugler, lys og bånd skal, sammen med ler og oasis (blomsterskum), til restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen. 

Julekalender

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Julekalendere er ofte lavet af karton og sorteres som papir og pap. Dog skal eventuelt plastik i chokoladekalendere fjernes og sorteres som plast. 

Julekort

Foto: Allan Lundgren/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Julekort er som regel lavet af karton og skal i beholderen til papir og småt pap. Hvis julekortet er et af dem med musik, som er forsynet med batterier eller ledning, skal det afleveres som elektronisk affald. Hvis du kan pille batteriet ud og aflevere det separat, vil det være ekstra godt. 

Pap

Småt pap fra indpakning (pap, bølgepap, karton) kan du lægge i beholderen til papir og småt pap. Stort pap skal i papcontaineren på genbrugsstationen eller afhentes som storskrald ved din hoveddør. Husk at fjerne plastik og metaltråde, hvis det f.eks. drejer sig om legetøjsindpakning. Bestil afhentning af storskrald på www.affaldvarme.dk/storskrald

Juletræet

Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Når du har plyndret juletræet, kan du aflevere det på genbrugsstationen.

Hvis du bor i midtbyen, kan du bære juletræet hen til et af i alt ti opsamlingssteder for juletræer i midtbyen. Se hvor på www.affaldvarme.dk/juletræ

Du kan som altid også bestille storskraldsbilen til at hente dit juletræ. Det gør du på www.affaldvarme.dk/storskrald

Uanset hvad du vælger, skal du fjerne al julepynten først. De brugte juletræer bliver nemlig lavet til kompost, og der skal jo ikke være julepynt i.


Batterier

Foto: Colourbox

Rigtig mange juledimser er batteridrevne. Husk at tage batterierne ud af det syngende julekort og de blinkende rensdyrgevirer. De brugte batterier kan du enten lægge i en klar pose oven på låget af en af dine affaldsbeholdere, lægge i batteriindkastet på en nedgravet beholder eller aflevere dem på genbrugsstationen. 

Lyskæder

Foto: Bax Lindhardt - Ritzau Scanpix

Hvis lyskæden taber gnisten, skal den bortskaffes som elektronik. Aflever den på genbrugsstationen eller få den afhentet som storskrald. Lyskæder må ikke komme i beholderen til glas, plast og metal. 

Fyrværkeri

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Fyrværkeri er ikke decideret juleaffald, men det bliver aktuelt lige om lidt: Brugt fyrværkeri skal i restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen. Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller fusere, skal det afleveres som farligt affald på genbrugsstationerne. 

Hvis din egen affaldsbeholder til restaffald bliver overfyldt, kan du stille ekstra affald i sække ved affaldsbeholderen. Skraldemanden tager det med næste gang, du får tømt din affaldsbeholder. Du skal dog huske at bestille i forvejen:

  • Bestil afhentning af ekstra restaffald på www.affaldvarme.dk/mitaffald Du skal logge på med dit NemID og klikke på "Bestil afhentning af ekstra restaffald." Bestil senest to dage før, skraldemanden kommer.
  • Hvis du ikke har mulighed for at bestille en afhentning online, kan du købe mærker til sækkene på genbrugsstationerne.

Der kan ikke bestilles afhentning af ekstra sæk med glas, plast og metal eller papir og småt pap, men der kan bestilles en ekstra tømning af beholderen.

Hvis en nedgravet affaldsbeholder er overfyldt, kan du melde det til AffaldVarme Aarhus’ kundeservice på 77 88 10 10 (man-fre kl. 8-15).