Fuldmåneaften i Aarhus: Bred interesse for liv i rummet
Interessen er stor for planeter omkring andre stjerner end solen - også kaldet exoplaneter. Onsdag blev besøgende klogere på Steno Museet i Aarhus
Tanken om liv på andre planeter har optaget forskere og astronomer i århundreder. Det samme gør sig gældende i dag.
- Jeg synes, det er spændende med exoplaneter. Og jeg har altid interesseret mig for rummet, fortæller Oskar Joshua Kristensen, som er taget til Fuldmåneaften på Steno Musset sammen med sin plejemor.
Exoplaneter er en planet, der kredser om andre stjerner end solen.
- Vi plejer at kigge på stjerner, når vi er ude med hunden. Han (Oskar red.) er ved at være lidt træt af at høre om Karlsvognen hver gang. Det er stort set det eneste stjernebillede, jeg kan finde, siger Dorthe Lambie fra Hørning, som er plejemor til Oskar.
Den første exoplanet blev først fundet i starten af 90'erne, og er dermed et af de nyeste felter inden for astronomi. Inden for de senere år er der dog opdaget mange tusinde exoplaneter omkring andre stjerner ude i rummet.
- De fleste mennesker har en naturlig nysgerrighed i sig. Vi vil jo gerne tilfredsstille vores nysgerrighed. Kan vi finde liv ude i rummet? Det vil være det ultimative, at kunne sige, at vi har fundet liv. Men det vil kræve nogle skridt, fortæller Andreas Kjær Dideriksen, astronom, Aarhus Universitet.
Her er exoplaneter et skridt på vejen. Det kræver, at man finder planeter, hvor der kan være flydende vand.
- Kan vi til sidst finde tegn og spor på liv, det vil være helt fantastisk, hvis vi kunne det. Derfor synes jeg, det er vigtigt at finde de her exoplaneter, siger Andreas Kjær Dideriksen.
Læs også:
Der er mange forskellige typer af exoplaneter. Der er klippeplaneter, kolde og varme.
- Den måde man har fundet flest exoplaneter på indtil videre, det er ved at måle, hvor meget lyser den stjerne, som exoplaneten kredser rundt om. Og hvis planeten flyver ind foran stjernen, den kredser rundt om, så vil man kunne måle, at mængden af lys fra stjernen, vil falde en lille bitte smule. Og det vil være nok til at instrumenter på vores satellitter og teleskoper kan registrere det, fortæller astronomen.
Stor interesse for fuldmåneaften
Fuldmåneaften-arrangementet skal gøre interesserede klogere på omverden.
- Målet er at give folk en mulighed for at komme herind og blive lidt klogere på himlen over os og få interesse for at kigge op, fortæller Aase Jacobsen, som er planetarieinspektør på Science Museerne i Aarhus.
Hun har igennem 20 år arbejdet med astronomi, og interessen er vokset støt.
- Jeg har oplevet en større og større interesse fra en bredere befolkning. Det er jo rigtig dejligt, at folk interesserer sig for verden omkring sig og især også for himlen over os, siger Aase Jacobsen.
De fremmødte kan blive klogere på de fremmede planeter, hvordan man finder dem, og hvad forskning viser i forhold til de fjerne verdener.
Dorthe Lambie håber, at hun får udvidet sit stjernebillede-repertoire.
- Måske hører vi om nogle andre stjernebilleder, så jeg kan lære lidt flere, fortæller hun.
For Oskar Joshua Kristensen er det livet på andre planeter, der trækker mest.
- Jeg synes, det er spændende, at der kan være andre ting i universitet. Det vil være lidt kedeligt, hvis der bare var øde planeter, stjerner og gasplaneter, og vi var alene i universitet, siger Oskar Joshua Kristensen.