Fuglenes værste fjende

Forskere har udviklet intelligent fugleskræmsel

01:50

Foto: Flemming Nielsen, Story2Media/Colourbox. Collage: TV2OJ

1 af 2

Der var engang, hvor et fugleskræmsel blot bestod af træ og halm.

I en tid, hvor alting bliver mere og mere digitalt, har det traditionelle fugleskræmsel nu også fået sig en gevaldig make-over.

Tre forskere fra Aarhus Universitet har nu udviklet et intelligent fugleskræmsel, som kan skræmme fuglene med hjælp fra deres egne lyde.

Fugleskræmslet hedder 'Animan' og består af et mikrofonsystem, som kan opfange og registrere tilstedeværelsen af forskellige dyrearter. Derefter er det designet til udsende dyrets egne advarselslyde, fortæller Ph.d.-studerende Kim Arild Steen:

- Det begyndte som et Doctor Doolittle-projekt, hvor vi gerne ville snakke med den enkelte art og forsøge at reagere på dens adfærd, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Skræmme fugle væk

Det er Kim Arild Steen som sammen med biolog Ole Roland Therkildsen og seniorforsker Ole Green, der har designet 'Animan'. Sammen kalder de sig Wildlife Communication Technologies.

Sammen håber de, at 'Animan' som begyndte som et akademisk projekt, kan blive til en projekt og en succes uden for universitets mure - både i Danmark og i udlandet. Fugleskræmslet kom for første gang i handlen i 2014.

Ifølge Kim Arild Steen er det helt unikke ved 'Animan' at det hele tiden ændrer metode:

- De almindelige fugleskræmsler, som for eksempel gaskanoner, er dumme. De gør det samme igen og igen, selv hvis det ikke virker. 'Animan' kan derimod ændre strategi, hvis dyrene ikke reagerer på dens lyde.

I første omgang vil forskerne forsøge at bruge fugleskræmslet til at skræmme for eksempel råger, måger og gæs væk.

Et oplagt sted kunne være i Aarhus, hvor der har været store problemer med mågekolonier, lyder det fra idémændene.

Du kan se, hvordan fugleskræmslet virker i tv-indslaget øverst på siden.