Frygter brugerbetaling

Patientforeninger anklager kommunerne

01:57

1 af 2

Flere patientforeninger anklager nu en række danske kommuner for at indføre skjult brugerbetaling på hjælpemidler.

Kirsten Sparre fra Aarhus lider af eftervirkningerne af en kræftbehandling. Hun frygter, at hun snart selv må betale for de nødvendige hjælpemidler til at holde sin hævelse - også kaldet lymfødem - i skak.

Tidligere kunne lymfødem-patienterne få hjælp til at få en støttestrømpe, der passede nøjagtigt til den enkelte patient. I fremtiden skal de i stedet vælge mellem tre standardstørrelser.

Årsagen er, at Aarhus Kommune går over til storindkøb af hjælpemidler hos faste leverandører.

Kirsten Sparre er derfor nødt til at vælge mellem de sædvanlige støttestrømper eller en af de nye standard-strømper fra en anden leverandør.

- Lige nu er det som at gamble. Vi ved ikke, hvad vi går ind til økonomisk, hvis vi vælger at gå til vores normale leverandør, siger hun til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Ifølge Kirsten Sparre gambler hun i stedet med sit helbred, hvis hun vælger en af de strømper, kommunen tilbyder:

- Lymfødem-folk skal have en specialstrikket strømpe. Standard-strømper dur ikke. Det vil ikke fungere med small, medium og large. Hver arm eller hvert ben, der har lymfødem, er forskelligt.

Patientforeningerne langer ud efter i alt 16 danske kommuner, deriblandt Aarhus. 

Mød Kirsten Sparre og hør den aarhusianske rådmand Jette Skives (DF) svar på kritikken i tv-indslaget øverst i artiklen.