Frygter at bandekonflikt eskalerer - nu indføres der visitationszoner

Visitationszonerne gælder fra torsdag aften og foreløbigt fire uger frem. Se kortet over de forskellige områder i bunden af artiklen.

En optrapning af konflikten mellem grupperinger i områderne Rosenhøj, Trillegården og Brabrand får nu konsekvenser.

Efter flere voldelige hændelser har Østjyllands Politi besluttet at indføre visitationszoner tre forskellige steder i Aarhus. 

Det er første gang, at det sker i tre områder på samme tid, fortæller chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er vores vurdering, at det ulmer i det aarhusianske bandemiljø, og at der generelt er en meget anspændt stemning. Vi har på det seneste set eksempler på, at store grupper forsamler sig i nogle bestemte områder, hvor politiet også har fundet skydevåben samt flere stik- og slagvåben, siger han.

Zonerne træder i kraft torsdag klokken 18, og håbet er, at politiet på den måde kan komme en større konflikt i forkøbet.

- Vi frygter, at den ulmende konflikt kan udvikle sig yderligere henover sommeren, hvor vejret er godt, og der er mange mennesker på gaden. Derfor opretter vi nu visitationszoner i de tre områder, som grupperingerne har tilknytning til, så vi kan få våbnene væk fra gaden og sikre trygheden for alle de øvrige beboere, siger chefpolitiinspektøren.

Tilladelse til at kropsvisitere

Politiet kan ikke komme nærmere ind på, hvilke episoder og hvor mange der er tale om. Men intensiteten er øget på det seneste, lyder det.

- Det handler om, at vi skal sikre trygheden for de øvrige beboere. Så vi lægger tryk på for at se, om vi kan få nogle våben væk fra gaden, siger Klaus Arboe Rasmussen. 

I en visitationszone kan politiet stikprøvevis foretage kropsvisitationer samt undersøge tøj og andre genstande. Det gælder blandt andet køretøjer, som kan blive undersøgt med henblik på at kontrollere, om nogen besidder eller bærer våben.

Derudover vil politiet være ekstra synligt med patruljering i områderne.

Tiltaget gælder indtil videre til og med 20. juli. Den kan dog forlænges, hvis man vurderer, at det er nødvendigt.

- Vi er klar til at fortsætte, hvis det er brug for det. Skal der andre tiltag i brug, er det noget, vi vurderer, når vi nærmer os, siger chefpolitiinspektøren.

Langt fra første gang

Det er ikke første gang, der bliver indført visitationszoner i Aarhus Kommune. Så sent som i marts måned i år blev det indført i områderne Rosenhøj og Brabrand. 

Her skete det ligeledes på baggrund af uro mellem to grupperinger samt et drab på en uskyldig 21-årige mand, der blev skudt, da han kom kørende i sin bil i Viby. Zonerne blev ophævet efter fire uger.

Sidste år oprettede politiet ad to omgange visitationszoner i områderne. Ifølge Klaus Arboe Rasmussen har det tidligere hjulpet, og man håber selvfølgelig, at der også vil ses en effekt denne gang.

Visitationszone  Rosenhjjuni2022
Foto: Østjyllands Politi

Viby Syd

Visitationszone  Trillegrdenjuni2022
Foto: Østjyllands Politi

Trillegården

Visitationszone  Brabrandjuni2022
Foto: Østjyllands Politi

Gellerup/Toveshøj, Brabrand