Frivillige skrider i vrede over fyring af chef

Der er krise i Fødevarebanken i Aarhus, hvor 50 frivillige er ved eller allerede har stoppet indsatsen for at hjælpe med at uddele overskudsmad.

Fyringen af lederen for Fødevarebanken i Aarhus har skabt så voldsom utilfredshed blandt de frivillige, at mange nu har stoppet den frivillige indsats.

Fødevarebanken hjælper udsatte grupper ved at uddele overskudsfødevarer. Men nu har banken selv brug for hjælp, efter at en omstrukturering, og herunder fyring af driftschefen, har medført, at 50 frivillige forlader skuden.

- Når man laver så væsentlig en ændring i en organisation, der i den grad er båret af frivillige, så har vi en forventning om at blive taget en lille smule alvorligt og en lille smule med på råd, lyder det fra Bjarne Fredsgaard, der har været frivillig i over fire år.

Han er ikke ene om kritikken.

- Jeg mener, at man har skudt helt ved siden af ved at undervurdere, at det altså er frivillige, man har med at gøre og ikke normalt ansatte medarbejdere, siger Henrik Lykø Hansen, der har brugt sine frivillige kræfter i Fødevarebanken de seneste fire år.

Jeg vil meget ønske, at ledelsen, bestyrelsen, direktøren vil sætte den her proces på standby, siger Bjarne Fredsgaard.
Jeg vil meget ønske, at ledelsen, bestyrelsen, direktøren vil sætte den her proces på standby, siger Bjarne Fredsgaard.

Har direktøren ikke ret til at afskedige de medarbejdere, der nu er?

Jo, det kan vi jo ikke sætte os imod. Den ret har de. Men spørgsmålet er, om det er klogt, og jeg vil sige, at i den her situation, der tror jeg, det er meget, meget uklogt, lyder det fra Henrik Lykø Hansen.

De to har derfor et budskab til ledelsen.

- Jeg vil meget ønske, at ledelsen, bestyrelsen, direktøren vil sætte den her proces på standby, siger Bjarne Fredsgaard.

Henrik Lykø Hansen har været frivillig i Fødevarebanken de seneste fire år, men nu er det slut.
Henrik Lykø Hansen har været frivillig i Fødevarebanken de seneste fire år, men nu er det slut.

Direktør: Tidligere inddragelse umuligt 

Lea Gry von Cotta-Schønberg, direktør for Fødevarebanken, forklarer, at ledelsen for en uge siden havde en dialog med de frivillige om, hvorfor de havde sat den her proces i gang.

Det handler blandt andet om øget efterspørgsel på hjælp, hvorfor organisationen skal geares til at køre endnu mere professionelt og nationalt.

- Og det kræver nogle omstruktureringer, men jo, vi har bestemt talt med dem, siger direktøren med henblik på den utilfredse skare af frivillige.

Lea Gry von Cotta-Schønberg er direktør for Fødevarebanken.
Lea Gry von Cotta-Schønberg er direktør for Fødevarebanken.

Vi hører, at 50 frivillige ikke vil være med mere. I lever af, at frivillige har lyst til at gøre en indsats. Tænker du, at du burde og kunne have gjort noget anderledes?

- I forhold til den her situation vil jeg sige, at det er faktisk meget gennemtænkt, men det er klart, at en omstrukturering og en organisationsændring, der faktisk påvirker alle Fødevarebankens fire afdelinger, også kan medføre en oprettelse af nye stillinger og nedlæggelse af nogle andre, siger direktøren og forklarer, hvorfor det ikke har været muligt at inddrage de frivillige tidligere i processen.

- Når det indebærer en personalesag eller personalesager, som har konsekvenser for folks jobs, så er det ikke muligt at inddrage på forhånd. Det her handler ikke om, at vi ikke vil høre de frivillige. Det vil vi meget gerne, men vi har fulgt det, der var muligt i den her sammenhæng, siger Lea Gry von Cotta-Schønberg.

De frivillige oplever, at de er netop frivillige og ikke ansat i en privat virksomhed. Er der noget i jeres organisation, de simpelthen ikke har forstået?

- Det vil jeg faktisk helst ikke udtale mig om, fordi jeg er selvfølgelig oprigtigt ked af, at vi indtil videre har melding fra lidt over 30 frivillige, der vil træde ud. Jeg har sagt til dem, at det er selvfølgelig deres valg. Vi har været rigtig glade for, at de var her, men vi kan ikke lade være med at lede organisationen professionelt og geare den til at hjælpe nogle flere mennesker, fordi de ønsker sig noget viden før tid. Det kommer vi ikke til at kunne - heller ikke fremadrettet, understreger direktøren for Fødevarebanken.

Mød de frivillige i indslaget her:

Fødevarebanken i Aarhus er ramt af en krise blandt de frivillige hjælpere. Den lokale leder i Aarhus er blevet fyret, og det er flere frivillige utilfredse med.