Frigivet gidsel har det godt

Nu har Poul Hagen Thisted brug for ro

Omsorg, støtte og ikke mindst ro. Det bliver nøgleordene for de to medarbejdere fra Dansk Flygtningehjælp, der natten til onsdag blev befriet fra deres gidseltilværelse hos somaliske pirater.

Det fortæller Flygtningehjælpens internationale chef, Ann Mary Olsen, på et pressemøde onsdag eftermiddag i København.

- De befinder sig i øjeblikket i Djibouti og vil derfra inden længe blive overført til en "safe haven", som jeg af gode grunde ikke kan fortælle, hvor er, fortæller Ann Mary Olsen.

- Her vil de skulle gennemgå et program, og det, de først og fremmest får brug for, er ro, siger hun.

Begge gidsler har det ifølge Dansk Flygtningehjælp godt, og der er ikke behov for, at de bliver indlagt på hospitalet.

Dansk Flygtningehjælp har været i kontakt med familierne til de nu befriede gidsler, den 60-årige Poul Hagen Thisted fra Danmark og hans 32-årige amerikanske kollega, Jessica Buchanan.

- Vi har snakket med familierne, og de var rigtig lykkelige for, at noget af det første, Poul og Jessica fik mulighed for, var at ringe til familierne, fortæller Ann Mary Olsen.

Det har været fremme, at Jessica Buchanan har været syg under gidseltagningen. Ifølge Ann Mary Olsen er der dog hverken tale om alvorlig sygdom eller noget, som kræver indlæggelse.

- Men det er klart, at de har været under et stort pres og har været indkvarteret under kummerlige forhold, fortæller Ann Mary Olsen.

- Familierne takker pressen for den diskretion, man har udvist i sagen, og håber på, at det også vil blive respekteret i den kommende tid, hvor Poul og Jessica har brug for ro, siger hun.

Dansk Flygtningehjælp kan endnu ikke oplyse, hvor og hvornår de to gidsler vil blive genforenet med deres familier. Gidslerne har været taget til fange i 92 dage. I den periode har Flygtningehjælpen arbejdet intenst på at få dem frigivet.

- Vores plan har været at lægge pres på de indflydelsesrige ledere i lokalsamfundene, fortæller Ann Mary Olsen.

Natten til onsdag blev Flygtningehjælpens plan dog overhalet indenom, da amerikanske specialstyrker befriede gidslerne med magt.