Fremadstormende kæde får sure smileyer på stribe

Tre besøg på tre måneder = tre sure smileyer. Det er resultatet for en populær og fremadstormende kæde i Aarhus.

OPDATERING: Den 28.oktober fik Memets Delikatesser en glad smiley af Fødevarestyrelsen.

Memets Delikatesser skyder op som svampe i skovbunden i Aarhus i disse måneder. Fire butikker er det blevet til på blot ét år, men succesen er ikke sket uden udfordringer.

Ejer Memet Kocak har gentagne gange haft problemer med fødevaresikkerheden i sin populære butik på Frederiks Allé i Aarhus.

Her har Fødevarestyrelsen konstateret problemer ved de tre forskellige besøg på tre måneder. Senest i begyndelsen af oktober. Hver gang har problemet været opbevaring af mad ved temperaturer, der ligger markant over det tilladte på fem grader. 

Tre på stribe

I august skrev styrelsen sådan i kontrolrapport:

I køleenhed for enden af butik, hvor der opbevares falafel og samosa mm., er der målt følgende temperatur: Omgivelsestemperatur 15,1C, kernetemperatur i hallumi 14,6C og i falafel (leveret i går) 10,8C.

På et pålagt kontrolbesøg i september var den gal igen. 

I køleskab, hvori der opbevares samosas og falafler er der målt en omgivelsestemperatur på 12 grader flere steder med luftføler, skriver Fødevarestyrelsens kontrol i sin rapport efter besøget. 

Men der stopper problemerne ikke. 5. oktober kommer styrelsens medarbejdere endnu engang på et pålagt kontrolbesøg. 

I virksomhedens køledisk, hvori der opbevares samosa med kylling og oksekød samt falafler er opbevaringstemperaturen over de tilladte 5 grader.

Der er stikprøvevist målt opbevaringstemperatur i områderne, hvor de forskellige samosa og falafler opbevares, som viser temperaturer på hhv. 13,8, 13,9 grader og 15,9 grader. Der er desuden målt temperatur i produktet samosa med kylling, som viser en temperatur på 18,1 grader samt samosa med oksekød, 13,4 grader og falafler, 16,7 grader.

I forbindelse med de tre besøg har Memet Kocak fået bøder for 25.000 kroner. Desuden skal han betale for udgifterne til de pålagte kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen.

I rapporterne kan man læse, at Memet Kocak beklager forholdene og lover at udbedre dem. Det gør han igen, da TV2 ØSTJYLLAND spørger ham ind til de tre sure smileyer på stribe. 

- Det lover jeg. For satan! Jeg kigger hver time, og jeg har sagt til mine ansatte, at de skal kigge hver time, siger han og garanterer, at problemet er løst, næste gang han får kontrolbesøg i butikken på Frederiks Allé. 

Udstyr fejler 

Han forklarer, at han gentagne gange har fået problemer med køledisken i butikken. 

- Første gang var det en brugt køledisk, som jeg ikke kunne få til at gå ned i temperatur. Anden gang havde jeg skiftet den, men så gik gassen på den, siger han. 

Ved det sidste besøg i oktober var problemet - ifølge Memet Kocak - at temperaturmåleren lå et forkert sted i køledisken og derfor målte forkerte temperaturer. 

Hos Fødevarestyrelsen fortæller man, at man er opmærksom på butikken i Frederiks Allé, der kan se frem til at få hyppige besøg, indtil der er orden i fødevaresikkerheden. Det fortæller Henrik Bundgaard Kjær, sektionsleder i FødevareNordØst. 

- De (sure smileyer, red.) gør, at det får vores opmærksomhed, og det er også derfor, vi er der en gang om måneden. Nogle steder er vi jo kun hver andet år, siger han. 

Handler om sikkerhed 

Henrik Bundgaard Kjær forklarer, at det i bund og grund handler om kundernes helbred. 

- Hvis maden ikke bliver opbevaret ved de temperaturer, det skal, så bliver det dårligt, og det kan udgøre en fødevaresikkerhed.

- Så er der mulighed for bakterier, så kan man blive syg. Maden bliver simpelthen dårlig, så derfor er det vigtigt, at man overholder de her temperaturer, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Ærgrer sig over fejl 

Hvis Fødevarestyrelsen fortsat konstaterer problemer, kan de hæve bødestraffen og i sidste ende lukke butikken ned. 

Memet Kocak ærgrer sig gevaldigt over problemerne i sin butik på Frederiks Allé. I to af sine butikker har han kun fået glade smileyer og den sidste er så ny, at den ikke har fået kontrolbesøg endnu. 

- Jeg må være ærlig, jeg er flov over det. Nu har jeg fået så meget succes, og så har jeg fået de her smileyer, siger han.