Fra telefonbog til tsunami-direktør: Søs har gået den ekstra mil i 30 år

Four more years

Live-debatten mellem Uffe Ellemann-Jensen og Svend Auken hører til blandt de værste oplevelser, Søs Kjeldsen har haft som vært på TV2 ØSTJYLLAND. Debatten finder sted under folketingsvalgkampen i 1998.
- Jeg kan ikke huske, hvordan det gik. De var super hypede på det tidspunkt, og de har sikkert kørt det selv, siger Søs Kjeldsen.
Det år sætter Svend Auken en danmarksrekord med over 61.000 personlige stemmer og er med til at sikre Poul Nyrup Rasmussen "four more years" som statsminister.

Søs Kjeldsen får mere end "four more years". Faktisk har hun indtil videre fået 22. I alt er det blevet til 30.
Søs har været på TV2 ØSTJYLLAND fra starten 1. april 1990. I dag kan journalist og tv-station fejre 30-års jubilæum.
Her er en række nedslag fra Søs' mindeværdig karriere, der spænder over tre årtier og seks hårfarver.

The comeback: Sølvfarvet hår

I 2019 får Søs en ny chef. Han er den fjerde af slagsen på fem år. Det går hurtigt i et moderne mediehus.
Til den første MU-samtale stiller han det samme spørgsmål, som de fire andre før ham: Vil du være vært for 19.30-udsendelsen igen?
Søs er ved at dø af grin. Endnu en chef forsøger at smigre hende. "Nej, hold nu kæft, det skal jeg da ikke".
Den nye chef er dog af den overbevisning, at Søs Kjeldsen hører hjemme på skærmen, og at seerne vil elske at se hende vende tilbage.
Få dage senere får hun et overraskende, privat opkald. En redaktør har hørt om tilbuddet og synes, hun skal tage imod det. Det samme synes Pernille, hendes mangeårige kollega gennem tykt og tyndt.
Det undrer Søs. Det vækker også hendes nysgerrighed. Men det er 16 år siden, hun sidst har været vært på 19.30'eren, og få ting er som dengang. Kan hun stadig finde ud af det?
Hun snakker med sine sønner, der begge er midt i 30'erne. De er blevet rasende dejlige mænd, hvis hun selv skal sige det. Er det pinligt, hvis deres mor atter skal sige godaften og på gensyn i fjernsynet?
Nej, lyder svaret. Det er en god idé!

En martsaften i 2020 gør Søs comeback som vært for nyhedsudsendelsen klokken 19.30.
I timerne og dagene efter er der kærlighed i indbakken og på stationens facebookside. Seerne ved udmærket godt, hvem Søs Kjeldsen er.

Tsunamien: Mellemblond

Hvad fanden har hun gang i?
Søs sidder med hænderne for øjnene i et redigeringsrum og håber, at der er plads til hende i den nye direktørs strategi.
Det er 2016, og tv-stationens direktør, Peter Kramer, er fortid. Inga Vind er fremtiden.

Inga er 37 år, og hun siger, at der skal være mindre fokus på fjernsyn fremadrettet. Søs og kollegerne skal lære at lave videoer til sociale medier. Facebook, Snapchat og Instagram.
Hun siger det på en måde, så man ved, at hun mener det.
Det er som at blive ramt af en tsunami. Sådan føles det i hvert fald.

Der er pludselig mange nye ansigter i huset. De fleste er i 20'erne, og de har titler, hun ikke kender. Visual lead, social media reporter, medieanalytiker.
Forandring føles ikke altid rart, og mange af de gamle kolleger er forpustede og rundforvirrede.
Søs er også forvirret. Hun famler sig frem, men hun er nysgerrig, og hun vil være med. Søs vil altid være med.

Hun bruger selv i stigende grad sociale medier i privaten. Hun ved, at tsunami-direktøren har fat i noget.
- Hun kommer ind i et hus, som i den grad skulle sadle om, fordi virkeligheden havde ændret sig med de sociale medier. Vi konkurrerer om folks tid i stedet for andre tv-stationer. Vi kan se på tallene, at Inga har gjort det godt.

Arbejdsraseri: Mellemblond, farvet

Hun laver vildt meget fjernsyn. Sindssygt meget fjernsyn. Hun har travlt som aldrig før.
I 2012 får TV2 ØSTJYLLAND sin egen 24 timers-kanal, og hvis man tænder for den, ser man højst sandsynligt Søs' ansigt.
Go' Aften Østjylland, IQ, Sig Mig Lige, Vi Ser Tilbage, Kloge Hoveder, Havemennesker.
Tit arbejder hun på de forskellige programmer på samme tid. Den ene dag snakker hun med forskere, den næste med Mek Pek.

Hun får et tæt forhold til fotografen Pernille Olsson. Pernille kritiserer Søs. Hun hundser med hende. Pernille har altid ret. Søs elsker hende for det, for de vil begge frem til det bedste resultat.
- Vi rejser os op igen og igen og går i kælderen efter det bånd med de to sekunders uundværlige klip. Hvis du vidste, hvor tit gennem årene vi har kigget på hinanden og besluttet, at nu starter vi helt forfra for at gøre det endnu bedre.

Programmet Havemennesker forener Søs' arbejde og passion. Hun og perfektionisten Pernille besøger haverne over to år.
- Havemennesker er min stolthed. Der er dybde i de programmer. Jeg ser dem stadigvæk på 24 timers- kanalen.
Seerne strømmer ikke ligefrem til den nye kanal, der omtales "den hemmelige kanal". Søs er flintrende ligeglad. Alt det, hun laver, er altid vildt vigtigt. Sådan er det.

Hende fra fjernsynet: Mørkt hår, farvet

Det er som at være en del af 10 julefrokoster på én gang.
Søs og en kollega skal kåre Østjyllands Bedste Arbejdsplads, og det hele stikker lidt af.
10 arbejdspladser er kommet i finalen, og de har alle kørt 30 medarbejdere til finaleshowet i Silkeborg. Folk er udklædte, og de råber og skriger. Det kan ikke udelukkes, at de er berusede.
Søs Kjeldsen og en kollega har lavet optaktsprogrammer om alle 10 arbejdspladser. Akva Waterbeds fra Ry vinder.
- Jeg glemmer aldrig den stemning, der var på scenen, den aften i Silkeborg. Aldrig. Det er noget af det sjoveste, jeg har været med til.
Det fantastiske finaleshow finder sted i 2001. To år forinden flytter Søs og resten af TV2 ØSTJYLLAND ind på en ny adresse i det nordlige Aarhus, Skejbyparken 1.

Det sker med pomp og pragt, en ny direktør og et hus, der rent faktisk er beregnet til at lave tv i. Medarbejderne flytter også ind i en digital tidsalder uden videobånd og båndmaskiner.

Søs stopper efter eget ønske som studievært i 2004. Et meget privat menneske er ved en tilfældighed blevet stationens ansigt udadtil, og det er ikke uden konsekvenser.
Hun bliver tit genkendt på gaden. Kvinder hvisker til deres mænd, når Søs køber kartofler og skummetmælk i supermarkedet. Nogle hvisker knapt så lavt, men de siger ikke noget grimt om Søs. Det har de aldrig gjort.
- Værtsrollen er ikke som en skuespiller, der får klapsalver. Jeg har bare passet mit arbejde. Men det er klart, at folk over 40 godt ved, hvem jeg er.

I 00'erne interviewer Søs både prins Henrik og dronning Margrethe. Marselisborg Slot fylder 100 år i 2002, og Søs snakker med dronningen i to timer.
Det bliver til tre programmer, som Ekstra Bladets kalder: "En Dronning i røg og damp". Det er ikke helt forkert, for dronning Margrethe har en stærk, græsk cigaret mellem fingrene gennem hele den indendørs rundvisning.

Begyndelsen: Snigende grå hår

Hun kender ham fra Gæt og Grimasser, og nu sidder han over for hende i et pakhus i Randers.
Samtalen går godt. Erling Bundgaard har set det indslag, Søs lavede for DR aftenen forinden. Direktøren kan lide det. Hun får jobbet.

Søs er 34 år og mor til to drenge på henholdsvis 4 og 6 år. Hun har allerede fået de første grå stænk. Hun opdagede dem en nytårsaften under det afslørende lys på nogle venners badeværelse.

Erling Bundgaards slogan er ”nyheder, fest og farver”, og han sætter et godt hold. Michael Dyrby og Jacob Nybroe er blandt profilerne, og der er stor kampånd i pakhuset.
- Det var vildt, at Danmarks Radios monopol blev brudt. Folk var sultne efter at se noget andet.
Den 1. april 1990 laver Søs sit allerførste indslag. Det er en aprilsnar. Aprilsnarren er, at skatteminister Anders Fogh Rasmussen vil have, at danskerne selv skal vælge, hvad de vil betale skat til.

Søs har 11-timers vagter. Det giver fridage sammen med børnene.
Den nye tv-station har to reportagebiler. Uden GPS. Når Søs skal snakke med en kilde, ringer hun til Jydsk Telefon for at få nummeret. Research er ofte et opkald til bibliotekarerne på Randers Bibliotek.

Søs' første værtsjob er på programmet Set & Sket.
- Jeg har altid haft chefer, der har sagt, at jeg skulle gøre noget. Det er dem, der har sat mig i gang.
Det er ikke nemt at lave fjernsyn fra tredje sal i et pakhus i Randers. Det lykkes at få en lille hest ind i elevatoren og i studiet. Vilje og nysgerrighed sejrer over udfordringer.
Det her skal nok blive godt!

When I'm Sixty Four

Søs Kjeldsen elsker at være journalist. Hun er taknemlig over de mange døre, journalistikken har åbnet for hende. De spændende møder og samtaler. Hun føler sig priviligeret.
Søs er 64 år. Hun snakker aldrig om sin alder og fejrer sjældent sin fødselsdag ud over den nærmeste famillie. Hun ved ikke, hvordan det bør føles at være 64.
- Jeg så for nylig et citat: "Min alder er ikke en del af min identitet". Det er godt sagt, for det føler jeg ikke, at den er. Mit køn er heller ikke. Men mit arbejde er, og mine interesser er.
Søs har arbejdet på TV2 ØSTJYLLAND halvdelen af sit liv. Hun har altid gået den ekstra mil. Hun er en legende i vores mediehus - men du får hende aldrig til at indrømme det.
Hun er typen, der hellere vil snakke om og med andre mennesker, end om sig selv.
- Hvis de vil give lidt af sig selv, er alle mennesker interessante at snakke med. Det mener jeg faktisk af hjertet.
Tak for de 30 år, Søs.
Kærlig hilsen, TV2 ØSTJYLLAND

Se youtube-serien her:
Skrevet og tilrettelagt af

Sten Brøgger


Video og foto af

Pernille Olsson og arkivfotos


Redaktør

Thomas Skov


Layout og udvikling

Frederikke Schmidt