Fra flygtning til stjernekok i eksklusiv klub – endelig fik han sin anden stjerne
Da han var fem år, flygtede han fra Beirut i Libanon. Nu sidder Wassim Hallal som 42-årig med to michelinstjerner som den første kok i Aarhus nogensinde.
Mandag kom den endelig hjem. Den anden stjerne, som de har ventet så længe på på Frederikshøj i Aarhus.
Syv år er der gået, siden restauranten modtog sin første michelinstjerne, og lige siden har kokken i spidsen Wassim Hallal jagtet stjerne nummer to.
- Det har været en lang og benhård proces, som virkelig kom i mål i går (mandag, red.), siger den stolte kok til TV2 ØSTJYLLAND.
For under 24 timer siden sad han i Stavanger i Norge. Stille i en stol blandt mange dygtige kokkekolleger i en stor sal.
- Jeg havde det egentlig roligt, indtil vi kom til kategorien med to stjerner. Der var det meget nervepirrende, siger Wassim Hallal.
Først blev en islandsk restaurant råbt op, og dér troede stjernekokken, at han endnu en gang havde glippet den eftertragtede anden stjerne.
Blå bog
- Født 15. maj 1980 i Beirut, Libanon
- Flygtet til Danmark som femårig og opvokset i Vesløs i Thy
- Søn af kok Mohammad Hallal og skolelærer og SOSU Jamile Hallal
- Gift med Tina Hallal
- Har to børn: Anders og Sofia
- Blev køkkenchef som 22-årig på Molskroen
- Åbnede restaurant Frederikshøj i 2007
Et nederlag og en følelse, han i årenes løb er blevet godt bekendt med, men som langt fra har slået ham ud.
- Jeg arbejder bedst i modvind. På Frederikshøj giver vi ikke op, og vi har troen på, at alt nok skal lykkes til sidst, siger han.
Længe undervejs
I 2015 fik Wassim Hallal og Frederikshøj sin første michelinstjerne. En bedrift, der satte Aarhus på det gastronomiske landkort, hvor kun København indtil da kunne bryste sig med at have stjerne-restauranter. Dengang var meldingen fra Wassim Hallal klar.
- Der er to mere (stjerner, red.), så vi stopper ikke her.
Året efter fik den 42-årige så et råd fra en af madinspektørerne, da den anden stjerne ikke kom i hus. Et råd som han med det samme tog til sig.
- Du skal lære, at det kommer til dig en skønne dag, lød det.
Men efter seks år uden anerkendelsen begyndte Wassim Hallal at mærke, at færre og færre troede på ham og Frederikshøj.
Læs også
Wassim Hallal fortæller, at flere af ’de høje herrer i byen’ gav op på Frederikshøjs drøm om to stjerner, og det skuffede kokken, men samtidig gav det ham endnu mere blod på tanden til at modbevise dem.
- Jeg har sagt til mig selv, at det er fint nok, at de tænker sådan, men vi skal nok fikse det.
Modvind er blevet til medvind
Og det gjorde de så. Madinspektøren fik ret. Den skønne dag kom, og det blev mandag den 4. juli 2022. Wassim Hallal fik sin stjerne nummer to, selvom den 42-årige kok et kort øjeblik ikke troede på det.
- De fleste så, at jeg var meget overrasket og meget følelsesmæssig berørt, siger han.
Nu er modvinden blevet til medvind, og selvom kokken påstår, at han arbejder bedst i modvind, så nyder han stadig mandagens skulderklap og skub i ryggen.
- Det er rart, men jeg kommer ikke til at dvæle ved den anden stjerne. Vi fortsætter med at gøre det bedste, vi kan for vores gæster på Frederikshøj, siger han.
Læs også
Det kunne derfor være nærliggende at spørge om ikke sejrens sødme smager af mere, men de tre stjerner vil Wassim Hallal ikke tage i sin egen mund.
- Vi kommer selvfølgelig til at bygge på, og det vil vi i mange år frem, så må vi se, hvordan det hele går.
Foruden den ekstra michelinstjerne modtog Wassim Hallal også prisen som Årets Mentor, der kun er blevet uddelt to gange før.