Fra Dronningens Garderobe: Majestæten åbner ny særudstilling

Dronning Margrethe åbner tirsdag en ny særudstilling i Aarhus, hvor et væld af majestætens garderobe gennem tiden vises frem

02:01

Video: Den Gamle By / Keld Navntoft - Ritzau Scanpix

Nu kan østjyderne og andre besøgende opleve et stort udsnit af dronning Margrethes garderobe gennem tiden.

Læs også Royal overraskelse: Friske løbere fik peptalk af kronprinsen

Den nye særudstilling, Fra Dronningens Garderobe, åbner nemlig i dag, tirsdag, i Den Gamle By i Aarhus. Og det bliver med fint besøg, da majestæten selv kommer og åbner udstillingen til middag.

Vi blev da selvfølgelig rigtig glade, da vi fik et ja. Det er et udtryk for, at dronningen også synes, der er fornuft i tingene - så det er en fjer i hatten for os.

Thomas Bloch Ravn, museumsdirektør, Den Gamle By

- Dronningen er kommet her igennem hele sit liv, og hun kender virkelig til Den Gamle By. Så vi tænkte, hvis man skulle fortælle noget om dronningen, så er hendes flotte og kreative garderobe en god ting - og ikke mindst for os, der har en af landets største samlinger af dragter og tekstiler, siger Thomas Bloch Ravn, der er museumsdirektør hos Den Gamle By.

Dronningen er protektor for Den Gamle By, og det er første gang, at en sådan særudstilling kan opleves uden for hovedstadsområdet. 

Et udsnit af dronningens garderobe fra 1940'erne og frem til i dag bliver udstillet i en ny særudstilling i Den Gamle By i Aarhus. Dronning Margrethe selv åbner udstillingen i dag, tirsdag. Foto: Den Gamle By

Kjoler, hatte, sko - og meget mere

Udstillingen vil blandt andet vise dronningens kjoler, daglige tøj, hatte og festtøj fra 1940'erne og frem til i dag. I alt er det 37 kjoler og dragter, 42 hatte samt sko, cykel, kufferter, dukkevogn og skolebøger.

- Vi er rigtig glade for at lave en udstilling, der vil interessere mange. Og så er den nem at komme til fra hele Jylland, siger Thomas Bloch Ravn.

Læs også Dronningen beder om, at selv den mindste bamse gemmes

Han fortæller, at det er den største særudstilling af den type, som Den Gamle By nogensinde har haft. Og selve udstillingen er noget, som Den Gamle By selv har spurgt om lov til at lave.

- Vi blev da selvfølgelig rigtig glade, da vi fik et ja. Det er et udtryk for, at dronningen også synes, der er fornuft i tingene - så det er en fjer i hatten for os, siger Thomas Bloch Ravn.

Læs også Prins Henrik nød den sidste tid i livet, fortæller ven

Udstillingen bliver placeret i Møntmestergården i stueetagen, hvor de finere dragter vil stå i nogle af de fornemme lokaler. Det vil også blive placeret i gallerierne, hvor nogle af de lidt mere finurlige ting vil stå - blandt andet hendes mange hatte, karnevalskostumer, børnedragter og rejsegarderoben.

Udstillingen er realiseret via en donation fra Annie og Otto Johannes Detlefs’ Fonde.

Se dronningen ankomme til Den Gamle By i klippet her:

00:23 Luk video