Forurening bremser operationer

En vandforurening har nedsat kapaciteten til at sterilisere instrumenter til operationer på Aarhus Universitetshospital. Derfor udsætter hospitalet 5-10 procent af operationerne

Efter en ombygning er der konstateret colibakterier i vandet på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Bakterierne er fundet på sterilcentralen, der er midlertidigt lukket, mens teknikere leder efter årsagen til forureningen.

Imens er hospitalet tvunget til at udsætte operationer på grund af mangel på sterile instrumenter.

- For at være sikker på at have sterile instrumenter til akutte operationer og kræftoperationer har hospitalsledelsen i denne uge nedsat operationskapaciteten med 5-10 %, siger centerchef i Servicecentret, Thomas Oxlund Munkholm i en pressemeddelelse.

Så vidt muligt bliver kapaciteten nedsat ved, at der fx ikke bliver indkaldt en ny patient i tilfælde af et afbud, men der er også patienter, som bliver ringet op om, at deres operation er blevet udsat. Lægerne vurderer hvilke operationer, der er forsvarlige at udsætte.

- Langt de fleste operationer bliver gennemført som planlagt, og indkaldte patienter, som ikke har fået besked om, at operationen er udsat, skal fortsat møde op som aftalt, fortæller Thomas Oxlund Munkholm.

På en umulig opgave

I Sterilcentralen vasker og steriliserer personalet de instrumenter, der bruges til operationer på hospitalets afdelinger i Skejby. I Nørrebrogade og Tage-Hansens Gade foregår vask og sterilisering af udstyr i rum på operationsafdelingerne.

Derfor har Sterilcentralens medarbejdere kunnet flytte det meste af deres arbejde ud på disse afdelinger, men på trods af en enorm indsats fra Sterilcentralens medarbejdere kniber det nu for alvor med at nå at få vasket, steriliseret, pakket og transporteret instrumenter til alle operationer på Aarhus Universitetshospital.

- Sterilcentralens personale gør en kæmpe indsats, men i længden er de er på en umulig opgave under meget vanskelige vilkår, og derfor er vi nu nødt til at reducere behovet for sterile instrumenter ved at udsætte operationer, forklarer Thomas Oxlund Munkholm.

Forureningen er opstået i centralens nye vandanlæg, og den påvirker ikke hospitalets øvrige vandforsyning, men årsagen og kilden til forureningen er endnu ikke lokaliseret.

Projektafdelingen for Det Nye Universitetshospital arbejder sammen med Sterilcentralens ledelse intenst på at få problemet løst sammen med specialister fra Teknologisk Institut. Der kan gå flere uger, før produktionen i sterilcentralen i Skejby igen kan genoptages.

Sne Molsbjerge

Snevejr rammer dele af Danmark onsdag - her kan der falde mest

lashes

play Kirsten blev fuppet af Copenhagen Lashes: - Det er noget svineri

20210105-152010-L-1920x1280we

Den britiske coronavariant er i vækst, siger Heunicke

Oustruplund ved Kjellerup

playUnik historisk ejendom til salg til spotpris - få en højskole med

Skærmbillede 2021-01-26 kl. 10.04.08

playV-ordførers kritiserede Dubai-tur var også ferie

20201214-114918-L-1920x1280we

playDansk forskning: Lyntest er bedre end først antaget