Forsyning slår koldt vand i blodet: Ingen grund til PFOS-bekymring i Aarhus

Selvom der nu ledes efter fluorstoffet PFOS overalt i landet, er der ingen grund til bekymring i Aarhus, melder byens vandforsyning.

Danske Vandværker meldte fredag ud, at der overalt i landet skal tjekkes for fluorstoffet PFOS.

Den store operation kommer som reaktion på, at mange mennesker i Korsør på Sjælland går rundt med PFOS i blodet i niveauer, der er langt over den anbefalede grænseværdi. Det betyder, at de nu er i risiko for at udvikle adskillige alvorlige sygdomme og lidelser senere i livet.

Men i Aarhus er der ifølge det lokale forsyningsselskab Aarhus Vand ingen fare på færde.

Der er for nyligt analyseret for PFOS på alle deres værker, og man har i den forbindelse ikke fundet spor af stoffet, oplyser Aarhus Vand til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er derudover undersøgt boringer ved Truelsbjergværket mellem Lisbjerg og Trige, fordi det er det værk, der ligger tættest på Østjyllands Brandvæsens brandøvelsesplads i Skejby.

Heller ikke dér var der dog PFOS-fund, oplyser Aarhus Vand.

PFOS-sagen i Korsør har skabt frygt for, at vi blot ser starten på en national miljøskandale, som kan have bragt endnu flere i fare. Indtil videre er omfanget af den eventuelle kontamination rundt om i landet og spredning til mennesker dog ikke kortlagt.

I Korsør havde borgerne fået PFOS ind i blodet via et kødkvæglaug, der har græsset op ad en tidligere brandøvelsesplads. PFOS var i årevis benyttet i brandslukningsskum, men stoffet blev forbudt i 2006.