Forsvarer: Bør se på politiets ulovlige agent

Politiets agent sagde "please, please," da han tiggede tysker om at indgå handel om 200 kilo kokain i Aarhus

Politiets agent sagde "please, please," da han tiggede tysker om at indgå handel om 200 kilo kokain i Aarhus

En omstridt narkosag med politiets brug af en civil agent bør føres helt til tops i det danske retssystem - eller til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

Det siger advokat Michael Juul Eriksen efter Vestre Landsrets dom torsdag i Aarhus.

Han forsvarer den tyske statsborger Mathias Sperling, der er blevet idømt fængsel i 12 år.

Landsretten fastslår, at tyskeren havde vilje til at ville købe 200 kilo kokain af en narkodømt colombianer, som spillede skuespil, og som i virkeligheden var under instruktion af amerikansk og dansk politi.

Imidlertid overtrådte colombianeren de danske regler om, hvad en såkaldt civil agent må foretage sig. Han var for ivrig. Derfor har landsretten reduceret straffen.

Dommer ville helt frifinde Matthias Sperling

En enkelt af de seks dommere vil dog helt frifinde Matthias Sperling og den anden tiltalte mand, fordi de muligvis ulovligt blev lokket ind i den kriminelle snak i Colombia.

Denne dommer har altså fulgt påstanden fra advokat Michael Juul Eriksen.

- Vi vil nu forsøge at få dommen anket til Højesteret. Og hvis det ikke lykkes, skal den indbringes for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, siger Michael Juul Eriksen til Ritzau.

Han henviser til, at domstolen i Strasbourg flere gange har slået hårdt ned på tilfælde, hvor tiltalte er blevet lokket ud i kriminalitet af politiet.

Ulovlig agent-aktion giver fængsel i 12 år

Adskillige aflyttede samtaler og sms-kommunikation fra blandt andet Hard Rock Café i København og Café Hollywood i Aarhus er blevet præsenteret for retten.

"Please, please," sagde den civile agent, som ifølge forsvareren nærmest tiggede Mathias Sperling om at gennemføre handlen, da denne viste tegn på at bakke ud.

Samarbejder med amerikansk politi

Forløbet begyndte i Bogota. Først havde Sperling kontakt med en narkodømt østrigsk statsborger, og derefter kom colombianeren, der ligeledes selv tidligere er dømt, på banen.

Begge samarbejder med amerikansk politi, men USA har ikke været i stand til at fremlægge aflytninger eller politirapporter om de indledende møder.

Ifølge Michael Juul Eriksen var det østrigeren og colombianeren, som oprindeligt tilskyndede Sperling til at forhandle om kokainkøbet. Det er klart ulovligt i forhold til danske regler.

- Det må ikke være myndighedernes opgave at skabe kriminalitet, men at bekæmpe kriminalitet, sagde forsvareren i sin procedure i landsretten forleden.

testfamiliee7b659b5-d96e-4134-a95b-341fc194b305

Lægefamilie var fanget i Australien - nu er de vendt hjem

Politibil

Politiet rykkede ud og lukkede ungdomsfest

kræftbørn børneafdelingen børneafdeling kræftramte Skejby Sygehus

play Afsløring vækker vrede: Plan om at samle behandling af kræftramte børn i København har været undervejs i tre år

Blomsten Silkeborg Winnie Christensen

playHvorfor må blomsterbutikker og Normal holde åbent, når Flying Tiger skal være lukket?

akutklinik Grenaa

play Muligt at lukning af akutklinikker forlænges: - Det er rigtig ubehageligt

Kalø Slotsruin vinter

playFrostvejr og solskin lokkede på vinterens koldeste dag