Forsøg: Ældre i Aarhus og Randers kan købe ekstra ydelser

Et forsøg i Aarhus og Randers giver de ældre mulighed for at købe ekstra ydelser. Ældre Sagen holder nøje øje med forsøget

Med en forsøgsordning i Aarhus og fire andre af landets store kommuner bliver det snart muligt for ældre borgere at købe ekstraydelser fra hjemmeplejen. Det skriver Politiken mandag.

Og det er et godt initiativ, lyder det fra Bjarne Hastrup, direktør hos Ældre Sagen.

Han ser dog flere problemer i det og understreger, at Ældre Sagen kommer til at følge forsøget nøje.

- I princippet er det godt, da det giver nogle ekstra valgmuligheder. Men det kommer helt an på, hvordan man vil administrere det. Vi skal være sikre på, at man ikke benytter ordningen til yderligere at beskære hjemmehjælpen, siger han.

Forsøget kommer til at køre i Aarhus, København, Odense, Esbjerg og Randers. Her får kommunerne mulighed for at sælge ekstraydelser ud over den hjemmehjælp, som borgerne er visiteret til. 

Læs også Spisevenner mod ensomhed hitter: Maden smager bedre med Lise

Bjarne Hastrup frygter, at nogle kommuner kan blive fristet til at reducere eller fjerne tildelte ydelser - eksempelvis en times rengøring om ugen - og i stedet gøre det til en tilkøbsydelse, som den ældre skal betale for.

- Derfor mener jeg, at tilkøbsydelserne aldrig kan være personlig pleje. Og at tilkøbsydelserne alene skal være noget praktisk bistand, som man ikke i forvejen tilbyder inden for hjemmehjælpen, siger han og giver vinduespudsning som eksempel.

Bjarne Hastrup opfordrer til, at der bliver defineret, hvad der er grundydelser i hjemmehjælpen. Så kan man klart skille grundydelser fra, hvad der kan være tilkøbsydelser.

- Uanset om man gør det eller ej, vil vi meget nøje følge eksperimentet i kommunerne for at se, om der sker et kraftigt skred væk fra de almindelige visiterede gratisydelser over til, at mere og mere bliver betalingsydelser, siger han.