Forskningsskib ramte bro

Aarhus Universitets nye skib ramt af uheld

Aarhus Universitets kommende forskningsskib, Aurora, sejlede ind i Aggersundbroen, da det i går blev bugseret gennem Limfjorden. Foto: Google Maps / Aarhus Universitet

Aarhus Universitets nye forskningsskib, Aurora, skulle oprindeligt være ankommet til Hvide Sande Skibs- & Baadebyggeri i tirsdags, men vind og vejr har gjort rejsen fra værftet i Polen en anelse besværlig.

Helt galt gik det i går eftermiddag, da bugsérbåden kortvarigt mistede kontrollen over forskningsskibet på slæb, skriver Dagbladet Ringkøbing Skjern.

Omkring klokken halv tre ramte Aurora ind i Aggersundbroen ved Løgstør i Limfjorden, og dermed blev planerne om at nå til Hvide Sande i dag torsdag atter spoleret.

- Vi ved endnu ikke, om der er sket skader på skibet, siger skipper Torben Vang fra Aarhus Universitet, der kommer til at stå som ejer af skibet, når det er færdigbygget.

Ifølge Niels Ove Henriksen, indehaver af Svendborg Bugser A/S, der har fået opgaven med at trække Aurora fra øst til vest, var der tale om en mindre påsejling af den 228 meter lange bro:

- De strejfede broen. Det gik lidt ud over et gelænder på skibet. Jeg har i hvert fald ikke hørt om andre skader, så jeg vil betragte det som værende i småtingsafdelingen, men det er da ærgerligt, siger Niels Ove Henriksen.

Se: Millioner til aarhusiansk forskningsskib

Når nu uheldet skulle være ude, ramte Aurora et heldigt sted, vurderer dagens brovagt på Aggersundbroen, Hans Meldgaard - der naturligvis mest tænker på broen:

- Skibet ramte en lanterne, og der er nogle solafskærmninger, der er rykket løs, men det er ikke alvorligt. Det er meget heldigt ramt - havde skibet ramt andre steder, havde vi været ude af drift, siger Hans Meldgaard om den 71 år gamle bro med dobbeltklap.

Der var en del vind fra vest gennem Limfjorden i går eftermiddag, men hos Svendborg Bugser A/S fastslår indehaver Niels Ole Henriksen om besætningen på slæbebåden, at "de har jo vurderet, at det var forsvarligt":

- Men der er ingen ballast i forskningsskibet, så det ligger højt på vandet. Og da der var temmelig meget vind på fjorden, kan der pludseligt være hevet i skibet, siger Niels Ole Henriksen om det tomme skrog, der fortsat mangler blandt andet motorer, skruer, kran, laboratoriecontainere og alverdens forskningsudstyr.

Det er planen, at det 40 millioner kroner dyre skib bliver afleveret til Aarhus Universitet 17. februar næste år.

28 meter lange Aurora med plads til 14 personer på togter er det første nybyggede, danske forskningsskib, siden Dana blev bygget for mere end 30 år siden.