Forsker: Vores blikke sår tvivl om danskhed

Ifølge integrationsforsker ved Aarhus Universitet bærer danskerne selv en stor del af skylden for, at der er tvivl om danskhedsbegrebet

03:31

Hvornår er man dansk, og hvem bestemmer, om man er dansker eller ej? De spørgsmål er svære ikke at støde på i den offentlige debat i disse dage.

Kristina Bakkær Simonsen er ph.d. studerende på Aarhus Universitet, og hun forsker i integration af indvandrere. Hendes forskning er baseret på interviews med efterkommere af indvandrere primært af mellemøstlig baggrund, og ifølge hende er danskerne selv med til at så tvivl om, hvad danskhed er.

- Det, jeg hører fra efterkommerne, er, at de er i tvivl om, om de godt må føle sig danske. De har nemlig en idé om, at der er en lang liste over kriterier, som de aldrig vil kunne leve op til, fordi deres familie har en anden baggrund, siger Kristina Bakkær Simonsen, integrationsforsker ved Aarhus Universitet.

Læs også 'Min søn er dansk. Det er en helt absurd diskussion'

Ifølge Kristina Bakkær Simonsen har samtalerne med interviewpersonerne vist, at en af de største årsager til, at efterkommerne ikke føler sig danske, ligger i de blikke, etniske danskere sender dem.

- De føler, at folk ser på dem på en bestemt måde, som fortæller dem, at de er anderledes – og ikke danske, siger Kristina Bakkær Simonsen. Hun tilføjer, at følelsen af at være dansk også bliver sat på prøve, når efterkommerne bliver spurgt, hvor de kommer fra. 

- Når folk så ikke accepterer, at de siger Danmark, men derimod søger at høre, hvor deres forældre stammer fra, så bliver der igen slået tvivl ved deres oprindelse og tilhørsforhold, siger hun.

Læs også Lokale DF’ere: Det her er danskhed

Debatten om danskhed er i særdeleshed blusset op herhjemme efter, at Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, i DR2-programmet Debatten i sidste uge ikke ville svare på, om Jens Philip Yazdani, elevrådsformand på Langkær Gymnasium, er dansk.

Det har fået både lokale DF’ere, Jens Philip Yazdanis forældre, folketingspolitikere og nu også integrationsforsker, Kristina Bakkær Simonsen, til at gå ind i debatten og belyse det at være dansk.

- Al min forskning peger i retning af, at det gør efterkommerne mismodige, når de føler sig danske ligesom deres venner og generelle omgangskreds, men så bliver stillet spørgsmål, som deres etnisk danske kammerater ikke bliver stillet, siger Kristina Bakkær Simonsen.

Øverst i denne artikel kan du se det fulde interview med integrationsforsker Kristina Bakkær Simonsen. 

I indslaget nedenfor kan du møde Jens Philip Yazdanis mor, Trine Sognstrup, der finder det absurd, at hendes søn ufrivilligt er blevet hovedperson i en debat om danskhed.

02:57 Luk video