Forsker-pris på 2,5 mio. kr

Aarhus-forsker vinder Danmarks største forsker-pris

Når den aarhusianske professor Klaus Mølmer beskriver sin forskning til lægfolk, siger han, at han "cykler i en kvantemekanisk verden".

Fysikkens verden fascinerer ham, og fascination har gjort ham til en international anerkendt forsker inden for den teoretiske fysik med blandt andet kvanteoptikken som speciale.

På mandag bliver han belønnet for sin forskningsindsats med Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning på 2,5 mio. kr.: 

- Det er helt fantastisk. Det er måske svært at forstå, hvis man ikke selv arbejder med at få indtægter og udgifter i forskningsprojekter til at gå op, men årslegatet kan give mig ro i sjælen de næste mange år, fordi jeg kan bruge det som en slags smøreolie til at få mine projekter til at hænge sammen, siger Klaus Mølmer om forskerprisen på 2.500.000 kroner fra Villum Fonden.

Monte-Carlo Bølgefunktion
Klaus Mølmer satte sit første aftryk på den moderne fysik i starten af 90'erne, da han sammen med to franske forskere udviklede den såkaldte Monte Carlo-bølgefunktion.

På det tidspunkt var man begyndt at erkende, at det var nødvendigt med en praktisk beskrivelse af, hvordan målinger påvirker partikler i kvanteverdenen. En partikel kan f.eks. ikke observeres, uden at man "forstyrrer" den.

I dag er Klaus Mølmers største ekspertise inden for kvanteoptik. En videnskab, hvor man undersøger og bruger lysets egenskaber på kvanteniveau.

Det er tredje gang på fire år, at en Aarhus-professor får prisen. I 2011 gik den til datalogiprofessor Christian Søndergaard Jensen, mens matematikprofessor Eva Bjørn Vedel Jensen tog legatet hjem i 2009.

Prisen uddeles årligt til en dansk forsker som en anerkendelse for en særlig værdifuld forskningsindsats.