Forening skal returnere tilskud: Rådmand kræver mere kontrol

Rabih Azad-Ahmad (RV) vil have byrådet til at ændre den måde, som de folkeoplysende foreninger skal kontrolleres på

01:48

Aarhus Kommune har lavet en gennemgående undersøgelse af de tre foreninger "Al Nour", "Arabisk Kulturforening" og "Det Sociale Værested". Her viser det sig, at der er problemer med dokumentationen for aktiviteterne, der gives tilskud til. Sidstnævnte skal derfor betale 108.314 kr. tilbage i lokaletilskud fra 2015.

- Jeg ønsker, at alle skal følge reglerne og have styr på sagerne. Jeg har tidligere krævet, at en forening tilbagebetaler sit tilskud, og nu gør jeg det igen. Tillid er helt afgørende i et system, der er så tillidsbaseret som det, byrådet i Aarhus har besluttet. Derfor skal der slås hårdt ned på dem, der slår skår i den tillid, siger Rabih Azad-Ahmad i en pressemeddelelse.

Læs også: Efter nye afsløringer: V og LA kræver handling fra rådmanden

​Der er ifølge rådmanden tale om tre reelle foreninger, der er berettiget til tilskud, men da støtten gives ud fra aktivitetsniveauet, er det problematisk, når det ikke kan dokumenteres. Af samme grund vil Rabih Azad-Ahmad have ændret kontrollen, så disse ting opdages noget før.

- Det er nødvendigt, at vores tillidsbaserede tilskudssystem suppleres med en mere effektiv kontrol. Samlet tegner det et billede af et område, der i årtier har været meget vanskeligt at kontrollere grundigt. Det foreslår jeg nu, at vi med en helt række af initiativer strammer op på. Det skal sikre vished for, at pengene bruges rigtigt, mener han.

Kan ikke bare snakke
I alt foreslår han ni opstramninger.

- Vi kan ikke løse udfordringerne ved at snakke om dem. Nu må vi stramme op, hvor vi kan, og samtidig afvente, hvilke nye love der kommer på området, forklarer Rabih Azad-Ahmad.

Rådmanden vil desuden grundlæggende lave om i den måde foreninger indberetter aktiviteter til kommunen på. Fremover skal det være lettere og mere effektivt at kontrollere. I dag foregår foreningernes indberetninger bagudrettet, mens en effektiv kontrol kræver, at foreningerne indberetter deres aktiviteter, mens de foregår.

Rådmanden vil derfor indføre en elektronisk indberetning, der gør det nemt og enkelt for foreningerne at indberette. Det gør det samtidig muligt for forvaltningen løbende at følge med i, hvilke aktiviteter der foregår, og dermed foretage en mere effektiv kontrol.

TV 2 | ØSTJYLLAND forsøger at få fat i de relevante foreninger til en kommentar. 

Du kan høre mere om sagen i interviewet med Rabih Azad-Ahmad øverst på siden.