Forening i chok: Den Gamle By lukker somalisk lejlighed

Det har vakt harme i foreningen AarhuSomali, at den somaliske lejlighed i Den Gamle By ikke skal være en permanent del af museet længere

01:42

Daud Hussein Ahmed er chokeret. Den Gamle By i Aarhus har nemlig besluttet, at lukke ned for udstillingen af en somalisk lejlighed. En udstilling der har stor betydning for Daud Hussein Ahmed og resten af AarhuSomali, der er en sammenslutning af 13 somaliske foreninger i Aarhus.

Det er jo ikke småting, vi snakker om, når det gælder en så stor gruppe af somaliere, som der er i Aarhus. De skal også repræsenteres.

Daud Hussein Ahmed, talsmand for AarhuSomali

- Det var et chok, da vi hørte om lukningen af den somaliske lejlighed. Vi kan ikke forstå beslutningen og er kede af at den vigtige historie, der repræsenterer den somaliske befolkningsgruppe, som er den næststørste etniske gruppe her i Aarhus, nu skal fjernes, siger Daud Hussein Ahmed, der er talsmand for AarhuSomali til TV2 ØSTJYLLAND.   

Det var seks initiativrige somaliske kvinder, der i 2015 henvendte sig til Den Gamle By i Aarhus med ønsket om, at deres del af Danmarks kulturarv også blev videreformidlet i Den Gamle Bys udstillinger. I samarbejde med museet gik de i gang med at indsamle genstande og indrette lejligheden. 

Et lille stykke somalisk danmarkshistorie

Lejligheden åbnede for gæster i foråret 2016. De somaliske kvinder og Den Gamle By ønskede at bygge bro og skabe forståelse for et lille stykke ny danmarkshistorie. Men brobygningen afsluttes nu ved årets udgang, og det burde ikke komme som et chok, mener museumsinspektør i Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn.

- Det har hele tiden været planen, at det skulle være en midlertidig særudstilling, og det har alle vidst fra starten, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Udstilling af somalisk hjem skal vise mangfoldighed

Han afviser dog ikke at den somaliske lejlighed om nogle år, kan blive en del af udstillingen Aarhus Fortæller, der er en samlet museumsfortælling om byens historie fra vikingetid til nutid.

Stor gruppe af somaliere skal repræsenteres

Den Gamle By har i flere år arbejdet i Gellerup, hvor mange af de aarhusianske somaliere bor. I Gellerup har Den Gamle By stået for at videreformidle de lokale beboeres fortællinger, om det sted de bor. Det sker igennem et guidekorps og en dokumentationsgruppe, der sætter fokus på de store forandringer, der sker i området.

Derfor undrer det også Daud Hussein Ahmed, at museet nu vælger at tage udstillingen af programmet.

Læs også Den Gamle By viser et somalisk hjem i udstillingen

- Det er jo ikke småting, vi snakker om, når det gælder en så stor gruppe af somaliere, som der er i Aarhus. De skal også repræsenteres, siger han.  

Direktøren i Den Gamle By har indbudt foreningen AarhuSomali samt idekvinderne bag lejligheden til et møde for at drøfte den somaliske histories fremtid i Den Gamle By. Foreløbigt er sidste chance for at opleve udstillingen den 30. december 2017.

04:36

VIDEO: Tag et kig ind i den somaliske lejlighed. Indslaget er fra den 10. marts 2016.

Luk video