Forbud mod tobak på festivaler: - Lad os hellere gå i dialog

På byrådsmødet onsdag aften har Dansk Folkeparti et forslag om at forbyde salg af tobak på festivaller i Aarhus Kommune, men flere af de andre partier vil hellere gå dialogens vej

Onsdag aften skal byrådet i Aarhus tage stilling til et lidt usædvanligt forslag. Dansk Folkeparti stiller nemlig med et forslag om at forbyde salg af tobak på festivaler i Aarhus.

quote På landsplan er der 40 unge mennesker, som begynder at ryge hver dag. Det er 40 for mange, og vi ved, at det ofte er på festivaler, at de har deres debut med cigaretterne.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

- På landsplan er der 40 unge mennesker, som begynder at ryge hver dag. Det er 40 for mange, og vi ved, at det ofte er på festivaler, at de har deres debut med cigaretterne. Derfor prøver vi nu at sige, at festivalerne ikke skal sælge tobak, siger Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg hos Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det skal derfor på mødet diskuteres, hvorvidt det i fremtiden skal være en fast del af alle de aftaler, som Aarhus Kommune indgår med arrangører af musik- og kulturfestivaller, at der ikke må sælges tobak til arrangementerne.

VIDEO: I maj måned blev DF's forslag ligeledes diskuteret i byrådet - dog uden at blive endeligt vedtaget. Hør her Jette Skive (DF), rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune fortælle om forslaget dengang. 

Vil gå dialogens vej

Det tyder dog ikke på, at der er ensidig opbakning til forslaget.

Vi har onsdag talt med flere medlemmer af byrådet, som umiddelbart ikke bakker et direkte forbud op. De ser hellere, at man går dialogens vej.

- Det er vigtigt at forhindre unge mennesker i at ryge, men vi tror ikke så meget på et forbud. Vi tror mere på, at man skal tage dialogen med festivalerne. Jeg hylder mere den vej, som detailhandlen har slået ind på – fx Dansk Supermarked og Coop, der har valgt at skjule tobakken. Det kunne man også vælge at gøre på festivalerne, siger medlem af Aarhus Byråd Hans Skou (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Samme holdning har de hos Socialdemokraterne, hvor de frygter at et direkte forbud kan ende i illegal handel.

- Det er et udmærket forslag, men vi har ikke så meget tiltro til forbud, da det kan resultere i illegal salg. Derfor synes jeg først, at man skal forsøge med dialog. Bagefter kan man overveje forbud, siger byrådsmedlem Ango Winther (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Allerede i dialog – lad os fortsætte den

Allerede nu er man i dialog med Dansk Live, festivaler og spillestedernes brancheorganisation om at forbygge rygestart blandt unge.

Derfor mener Enhedslisten ligeledes, at man fortsat skal holde sig til dialog frem for forbud.

quote Jeg tænker, at når vi er i en god dialog, så er det der vi starter. Hvis det så ikke kommer til at lykkes, når vi kommer videre i processen, så må vi diskutere, hvordan vi får et forbud.

Lone Norlander Smith (Enhl.), medlem af Aarhus Byråd

- Jeg tænker, at når vi er i en god dialog, så er det der vi starter. Hvis det så ikke kommer til at lykkes, når vi kommer videre i processen, så må vi diskutere, hvordan vi får et forbud, siger Lone Norlander Smith (EL), medlem af Aarhus byråd, til TV2 ØSTJYLLAND.

Går udover Northside og Spot

Et eventuelt forbud betyder, at det vil være slut med at smutte op og købe en pakke smøger på for eksempel Northside eller Spot Festival.

Hos Northside, som i forvejen har stort fokus op økologi, bæredygtighed og miljø, vil der da også indordne sig, hvis et forbud bliver en realitet.

- Hvis det bliver ulovligt, så retter vi os efter det, fortalte John Fogde, der er talsmand for Northside, til TV2 ØSTJYLLAND tidligere på året.

VIDEO: Hvad mener politikere og unge mennesker om forslaget? Det spurgte vi i maj flere aarhusianere om.

Slut med salg af tobak fra 2020

Forslaget blev på byrådsmødet onsdag vedtaget. Dog med præcisering fra de andre partier. 

- Jeg er utrolig glad for at hele byrådet har lyttet og bakket op. De har præciseret forslaget sådan, at det hele skal foregå gennem dialog, og det var vi enige i, så på den måde er vi kommet til enighed, fortæller Jette Skive kort efter vedtagelsen. 

quote Jeg er utrolig glad for at hele byrådet har lyttet og bakket op. De har præciseret forslaget sådan, at det hele skal foregå gennem dialog, og det var vi enige i, så på den måde er vi kommet til enighed.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

Meningen er nu, at forbuddet skal ind i kommunens sundhedsaftale, som kommer til at glæde fra 2020. Dermed er der sat et år af til dialog med de forskellige aktørere. 

- Vi har allerede god dialog med aktørerne, og derfor forventer jeg, at der ikke er nogen, som sælger tobak til kulturarrangementer fra 2020, hvis de lejer sig ind hos Aarhus Kommune, siger Jette Skive (DF).

IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

elledning ledning el elektricitet strøm elmast

20.000 ramt af strømafbrydelse søndag morgen

Dagens mest læste