Forbud for lastbiler udvides: Slut med at overhale på flere motorveje

Vejdirektoratet udvider den næste tid overhalingsforbuddet. Det betyder, at lastbiler ikke længere må overhale fra Aarhus Syd til Randers Syd.

Overhalingsforbuddet har i mange år været gældende for lastbiler på strækningen mellem Vejlefjordbroen og Aarhus, men i fremtiden gælder forbuddet fra Randers Syd til Aarhus Syd. Genrefoto. Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Mange bilister har prøvet at blive fanget bag en langsom lastbiloverhaling på motorvejen.  

Om kort tid bliver risikoen for at opleve lige netop dén situation dog imidlertid markant mindre.  

Læs også Vanvidsbilist blitzet med over 100 km/t - måtte køre 50 km/t

Forbuddet mod lastbiloverhalinger på tosporede motorveje bliver nemlig udvidet. Det betyder, at lastbiler fra de næste par uger ikke må overhale på E45 Motorvejen fra strækningen mellem Aarhus Syd og Randers Syd i begge retninger. 

- En udvidelse af det eksisterende overhalingsforbud til yderligere cirka 270 kilometer motorvej kan være med til at skabe mere ro i trafikken. Særligt i de travle morgen- og eftermiddagstimer, siger transportminister Benny Engelbrecht.  

Grafik: Benjamin Nielsen, Vejdirektoratet.

Nuværende forbud respekteres

Tiltaget bygger videre op det eksisterende overhalingsforbud, der på nuværende tidspunkt består cirka 230 kilometer på Østjyske Motorvej, Fynske Motorvej, Sønderjyske Motorvej, Nordjyske Motorvej og Vestmotorvejen.  

Men i løbet af de næste par uger udvider Vejdirektoratet forbuddet til op til 270 kilometer motorvej. På de berørte motorveje er der to kørespor i hver retning, og der kører flere end 20.000 biler i døgnet.

Læs også Chikane på motorvejen: Ambulance forfulgt af bilist under udrykning

Vejdirektoratets målinger har vist, at overhalingsforbuddet stort set respekteres, idet andelen af lastbiler i venstre spor er faldet fra cirka 2-3 procent til cirka 0,5 – 1 procent på de strækninger, hvor der er forbud.  

- Vi begynder inden for de næste par uger med at sætte skiltene med overhalingsforbud op i marken, og forbuddet vil være gældende fra det øjeblik, skiltene står langs vejkanten, siger afdelingsleder fra Vejdirektorater, Ivar Sande.