Forberedelse ruster unge par til at blive forældre

Gravide er glade for fødselsforberedelse, viser ny århusiansk forskning. Alligevel er det blevet sparet væk på Skejby Sygehus.

Foto: Colourbox

Til trods for at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tilbydes fødsels- og forældreforberedelse, er det meget forskelligt, hvilke tilbud de vordende forældre får, skriver Kristeligt Dagblad.

På et af Danmarks allerstørste fødesteder, Skejby Sygehus i Århus, sparede man al forældre- og fødselsforberedelse væk i 2003, og det fik jordemoder Rikke Maimburg til at iværksætte et forskningsprojekt, der skulle kortlægge effekten af forberedelse til fødsel og forældreskab.

1100 gravide har deltaget i projektet, hvor halvdelen fik tilbud om tre moduler med forberedelse til fødsel, barnets ankomst og forældreskabet, mens den anden halvdel ingen forberedelse fik. Resultatet af undersøgelsen er endnu ikke offentliggjort, men Rikke Maimburg siger, at erfaringerne er gode.

- De gravide er ekstremt tilfredse og rigtig glade for tilbuddet, og jordemødrene på fødegangen kunne mærke forskel på de fødende, der havde deltaget i projektets moduler og de, der ikke havde fået nogen form for forældre- og fødselsforberedelse, siger Rikke Maimburg, der forsker ved Aarhus Universitet.

Ifølge hende finder de gravide meget information på nettet og i bøger, ligesom venner og familie også deler ud af erfaringer. Men det, de gravide efterspørger, er ensartet information om netop det sted, de skal føde.