Forældrebetaling er ulovlig

Aarhus Kommune må ikke kræve betaling for institutionspladser til handicappede børn

Dorte Bagge (t.h.) skal ikke betale for en institutionsplads til sin multihandicappede datter, Freya. Hendes sag er netop blevet afgjort af Ankestyrelsen.

Aarhus Kommune må ikke sende regningen for døgninstitutionspladser til handicappede børn videre til forældrene.

Det står fast, efter at Ankestyrelsen netop har afgjort to prøvesager, som begge er faldet ud til forældrenes fordel.

Aarhus Kommune blev i januar mødt af massiv kritik af forældre til handicappede børn, da kommunen pludselig ville opkræve betaling for, at deres børn er anbragt på en institution eller i familiepleje.

I alt blev cirka 70 forældrepar ramt af ændringen.

Se: Sætter betaling i bero

Imens Ankestyrelsen har behandlet sagerne, har Aarhus Kommune stillet betalingerne i bero.

Med Ankestyrelsens afgørelse i to sager må Aarhus kommune formentlig indstille sig på, at det ikke bliver muligt at hente en del af udgifterne til institutionspladser hjem via forældrebetaling.

- Vi kommer nu til at genoptage samtlige cirka 70 sager. Det ender formentlig med, at forældrene slipper for at betale for de udgifter, de var blevet pålagt, siger socialrådmand i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF) til TV 2 | ØSTJYLLAND.

V: Alle sager bør sættes i bero

En af de prøvesager, som Ankestyrelsen netop har afgjort, drejer sig om Dorte Bagge og hendes multihandicappede datter, Freya.

Hvis den enlige aarhusianske mor selv skulle have betalt for en døgninstitutionsplads ville det have haft store økonomiske konsekvenser.

- Jeg er boblende glad. Det betyder, at jeg kan blive boende i mit hus. Og det betyder, at Freya stadig kan komme hjem på besøg. Det ville hun ikke have kunnet, hvis jeg skulle flytte herfra.

Se mere i torsdagens nyhedsudsendelser på TV 2 | ØSTJYLLAND.