Folkeskolen skal være naturligt førstevalg, mener ny alliance

Vores land og byer bliver bedre af, at vores børn bliver blandet på kryds og tværs i folkeskolen, mener alliancen 'Flere i Folkeskolen'

- Vi vil vise den kraft, styrke og stålsathed folkeskolen rummer, lyder det fra Thomas Medom (SF). Genrefoto. Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

- Vi synes, at det her fællesskab er værd at kæmpe for.

Thomas Medom (SF), som er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, er klar til at kæmpe for folkeskolen.

Det er tre andre kommuner og foreningen Danske Skoleelever også, og derfor har parterne nu indgået alliancen 'Flere i Folkeskolen'.

Læs også Forsker: Folkeskolen bliver for de fattige

Målet med alliancen er at sikre, at folkeskolen skal være det naturlige førstevalg, når forældre indskriver deres børn i skole.

Privatskoler forgyldes, mener rådmand for Børn og Unge i Aarhus Thomas Medom (SF).

I senere år har flere og flere forældre valgt folkeskolen fra til fordel for at indskrive deres børn i en fri- eller privatskole.

- Man har lov til at vælge, hvad man vil, men vi tror på, at vores land og byer bliver bedre af, at vores børn bliver blandet på kryds og tværs i folkeskolen. Det er synd, hvis det hele bliver splittet op i tusinde små enheder, hvor vi klumper os sammen med dem, der ligner os selv. siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND.

Det gode skal fremhæves

I Aarhus Kommune har et stigende antal forældre valgt privatskoler til siden 1982, påpeger rådmanden.

Man har lov til at vælge, hvad man vil, men vi tror på, at vores land og byer bliver bedre af, at vores børn bliver blandet på kryds og tværs i folkeskolen.

Thomas Medom (SF), rådmand

- Men sidste år knækkede vi kurven. Flere er begyndt at vælge folkeskolen til i Aarhus. Jeg tror, det er et resultat af, at rigtig mange forældre ser kvaliteten i, at deres børn lærer folk at kende med en anden baggrund, siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND.

Han mener, at det gode i folkeskolen skal fremhæves. Det skal blandt andet ske ved et bedre samarbejde mellem dagtilbud og skole.

- I dag forgylder man privatskoler. Det er billigere at gå i privatskole, hvis man tæller SFO'en med. Det synes jeg er et stort problem, siger han.

02:25

VIDEO: Mange fravælger i disse år folkeskolen, men den er formentlig bedre end sit rygte. På Hvinningdal Skole i Silkeborg gør personalet en stor indsats for at få børnene til at føle sig trygge og glade. Indslaget er fra 16. maj i år.

Luk video

Alliance underskrives til folkemøde

Med den nye alliance præsenteres en række konkrete initiativer, der alle har til formål at forbedre folkeskolen.

- Når er flere og flere fravælger folkeskolen og tilvælger fri- eller privatskolerne skaber det simpelthen en skævvridning i grundskolen. Folkeskolen skal være det naturlige førstevalg, siger formanden for Danske Skoleelever, Jakob Bonde Nielsen, i en pressemeddelelse.

Alliancen underskrives fredag af Foreningen Danske Skoleelever samt København, Aarhus, Odense og Aalborg kommuner. Det sker ved Folkemødet på Bornholm.

Læs også Forældre fravælger folkeskolen uden at give den en chance