Fokus på anbragte børn: - Det er rart med sådan en dag

Årets Børnehjælpsdag 2018 blev markeret i Aarhus med brevduer og aktiviteter for børn

01:53

VIDEO: 11-årige Sigga Bregndahl var en af dem, der var mødt op til Børnehjælpsdag i Aarhus.

Rådhusparken i Aarhus dannede lørdag ramme om årets Børnehjælpsdag. 

Både børn og voksne deltog i det årlige arrangement, der er blevet afholdt siden 1904.

- I dag hylder og fejrer vi døgnanbragte børn og unge i Danmark, siger Ida Lissau Jacobsen, der er projekt- og arrangementschef på Børnehjælpsdagen.

Læs også Anbragte børn fejrer jul på Aros: Rart at komme lidt væk

Et ekstra skub

Det blev markeret med et stort arrangement for børn, hvor der blandt andet var gratis ansigtsmaling og en mobil tattoosalon, hvor man kunne få en personlig tatovering.

En af dem, der var mødt op var 11-årige Sigga Bregndahl.

- Der er mange børn, der har det rigtig svært. Det har vi jo ikke, og så synes vores mor og os, at det er vigtigt, at vi kommer herover (i Rådhusparken, red.) og hjælper de børn, der har det svært, siger Sigga Bregndahl til TV2 ØSTJYLLAND.

For selv om anbragte børn har et sted at bo, er det langt fra nok.

- Det er også vigtigt, at man har det godt. Derfor er det rart, at vi har sådan en dag, siger Sigga Bregndahl.

Læs også Dykkere fandt cykler, dåser og et strygejern i havnen

Kæmpe ressource

Det særlige fokus på anbragte børn er for at råbe omverdenen op. 

- Jeg kunne godt tænke mig, at verden blev lidt mere opmærksom på døgnanbragte børn og unge. Der ligger en kæmpe ressource i de her børn. Vi vil gerne støtte, at de kan komme ud og blive selvstændige samfundsborgere. Men det kan de altså kun, hvis de får den rigtige støtte og hjælpe, siger Ida Lissau Jacobsen.

For selv om der bliver gjort et stort stykke arbejde på døgninstitutioner og i plejefamilier, kan døgnanbragte børn og unge godt have brug for et ekstra skub.

Det er også børn, der kommer fra familier, der måske ikke har haft så meget fokus på livsduelighed og dannelse. 

Ida Lissau Jacobsen, projekt- og arrangementschef, Børnehjælpsdagen

- Når et barn bliver anbragt, bliver de flyttet på en døgninstitution eller en plejefamilie. De sørger for de basale behov, men det er også børn, der kommer fra familier, der måske ikke har haft så meget fokus på livsduelighed og dannelse. For eksempel at være sammen med mange mennesker, gå på museum osv. Alle de sociale færdigheder har mange af de børn svært ved. Men ved at vi laver arrangementer, hvor de leger med hinanden, lærer de mange af de sociale kompetencer. Læring igennem leg tror vi meget på. Det skal være sjovt for dem at opleve noget nyt, siger Ida Lissau Jacobsen.

Læs også Samlede underskrifter mod besparelser: Fingrene væk fra de blå busser

Almindelige børn med hård start

Hun fortæller, at langt de fleste anbragte børn er helt almindelige normaltbegavede børn, som bare har haft en hård start på livet.

- Mange af børnene føler sig tabuiserede. De vil allerhelst være normale og ikke bo på en døgninstitution. Mange af dem går i almindelige skoler og bliver mødt med en masse fordomme og forestillinger. Men når vi laver arrangementer, så er de alle i samme båd, og så kan de føle sig trygge, siger Ida Lissau Jacobsen.

Mange af børnene føler sig tabuserierede. De vil allerhelst være normale og ikke bo på en døgninstitution.

Ida Lissau Jacobsen, projekt- og arrangementschef, Børnehjælpsdagen

Udover Børnehjælpsdagen afholder foreningen for eksempel også camps for unge anbragte, hvor de lærer, hvordan man tager ejerskab over sit eget liv.

Hvis man putter noget selvværd ind i dem og viser dem at de er værdifulde præcis som de er, kan de også udfolde sig og stå stærkere, siger Ida Lissau Jacobsen.

Læs også Travetur satte fokus på anbragte børn i Østjylland

Børnehjælpsdagen er en dansk almennyttig hjælpeorganisation, der er organiseret som en erhvervsdrivende fond.

Formålet er at styrke børn og unge i Danmark med særligt fokus på anbragte børn mellem 0 og 17 år og udsatte børn og unge.

Øverst kan du se hele indslaget fra arrangementet i Rådhusparken.