Førsteårselev slår 3.g'erne og vinder talentkonkurrence

Nanna Kalmar har med sit projekt om bakterier og lydfrekvenser vundet førstepræmien i den naturvidenskabelige talentkonkurrence ’Årets unge forsker 2021’.

- Jeg havde slet ikke troet det. Det plejer altid at være 3.g'ere, så jeg synes, det er vildt fedt. 

Sådan lyder det fra østjyske Nanna Kalmar efter, at hun onsdag har vundet førstepræmien i den naturvidenskabelige talentkonkurrence - ’Årets unge forsker 2021’ under kategorien ”Life Science”. 

Nanna Kalmar går i 1.g på Egaa Gymnasium og har i sit projekt undersøgt om lydfrekvenser kan gøre bakterier mere modtagelige overfor antibiotika og dermed virke mere hæmmende for E. coli-bakterien. 

Sammen med sin tvillingesøster og 48 andre gymnasieelever var hendes projekt endt i finalen. Og mod forventningen endte det med, at det var hendes navn, som blev råbt op, da førstepræmien skulle uddeles. 

- Jeg så præmieoverrækkelsen live over Facebook, og så råbte de mit navn op, da de kom til førstepladsen. Det var jeg meget glad for, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Jeg troede ikke, jeg var på så højt et niveau

Den unge forskerspirer har to gange tidligere været med i konkurrencen i junior-kategorien, da hun gik i folkeskole, men det er altså første gang, at hun deltager på gymnasieniveau. 

Det var også netop derfor, at hun slet ikke havde set det komme, at hun skulle vinde, selvom hun i junior-kategorien tidligere er kommet på en fjerdeplads. 

- Jeg havde troet, at det var højt sat, hvis jeg fik en fjerdeplads. Det plejer at være en konkurrence, hvor 3.g'erne dominerer, så jeg troede ikke, jeg var på så højt et niveau, siger hun. 

VIDEO. Vi mødte for cirka halvanden uge siden tvillingerne på Egå Gymnasium forud for finalen. Se indslaget her.

Stiller gerne op igen 

Egå Gymnasium havde i år rekordmange projekter med i konkurrencen. 

Faktisk intet mindre end 23 ud af i alt 50 projekter i årets finale. 

Nanna Kalmars tvillingesøster Frederikke Kalmar havde en af pladserne. Pigerne har tidligere deltaget sammen, hvor de fik en semifinaleplads i konkurrencen. 

Som 14-årig vandt Frederikke Kalmar desuden junior-konkurrencen med et program, der ved hjælp af statistik og billeder kan regne ud, hvor gamle folk er.

I år gik den pris til pigernes lillebror Gustav Kvist. 

Den stolte vinder fortæller dog, at en førsteplads ikke betyder, at hun nu vil læne sig tilbage. 

- Jeg tænker, det kunne være fedt at finde et nyt projekt og stille op igen. Jeg synes også processen er fedt med at lave et projekt, så det kunne være fedt at stille op igen, siger hun. 


La Cabra Coffee

play Kamp for tilflyttere: Randers jagter nye borgere i Aarhus

060521 Bibliotek åbner som hotel digi

play Video: Gammelt bibliotek forvandlet til hostel - kom med på en rundtur

Holger Beyer Svømning

Holger undrer sig: Hvorfor åbner svømmehallerne ikke?

corona smitte coronavirus

Østjyske sogne tæt på nedlukning: Se smitten i dit sogn

IMG_6045

play Må jeg klare mig selv? Nej, du må få hjemmehjælp

jyske bank

Jyske Bank-filialer har fået mistænkelige pulver-breve

Dagens mest læste