Flyt på landet og slip for allergi

Immunsystemet har godt af at flytte på landet

Hvis du lider af allergi, kan det have positiv effekt at tilbringe noget tid på landet.

Det viser helt ny forskning fra Aarhus Universitet.

For første gang er det påvist, at miljøet i landbrug kan forebygge eller dæmpe overfølsomhed og allergi - selv hos voksne mennesker.

Forskningen viser, at hvis man arbejder på landet, bliver immunforsvaret udsat for en bred vifte af bakterier, svampe, pollen og meget andet, der kan føre til beskyttende effekt mod overfølsomhed.

Det at arbejde på landet kan på den måde forebygge eller dæmpe overfølsomhed over for de mest udbredte planteallergener: græs- og birkepollen.

Det overraskende i forskningen er, at det landlige miljø også har gavnlig effekt på voksne.

- Tidligere har antagelsen nemlig været, at man skulle være vokset op på landet for at få gavn af miljøets beskyttende effekt på immunsystemet. Men vi kan nu vise, at løbet ikke er kørt, fordi man er voksen, siger forsker Grethe Elholm i en pressemeddelelse.

Ikke alle har godt af at flytte på landet

Den nye viden er nu med til at bringe forskerne tættere på, at kunne finde ud af, hvordan man kan forebygge allergi. Teorien er, at det kan være sundt at komme ud i et miljø med mange flere miljøpåvirkninger, end man er vant til.

Påvirkningen fra landbrugsmiljøet dæmper generelt hele immunforsvarets reaktion på miljøet, fordi det bliver stimuleret.

- Vi kan dog ikke bare anbefale folk, der lider af allergi og overfølsomhed at flytte på en gård. For måske lider de af andre lungesygdomme som f.eks. astma, og det kan betyde, at de kan blive mere syge af de høje støv- og partikelkoncentrationer, som findes i staldmiljøer og i landbruget generelt", siger forsker Grethe Elholm.

Forskningen er blevet offentliggjort i tidsskriftet "The Journal of Allergy and Clinical Immunology" i artiklen "Become a farmer and avoid new allergic sensitization: Adult farming exposures protect against new-onset atopic sensitization".

IMG_3549

Tilbage på stadion: - Nydelsen varer længere end sex

173405868_2990697634550447_4263271679499917763_n

Lang kø til prisvindende ishus: - Vi er lidt presset

Gellerup

Endnu et område lukkes ned på grund af høj smitte

slhjwu8plmslqa00u20210416130349

Huslejestigninger og dobbelt løn - Jes og de andre lejere er ikke tilfredse

IMG_5262

Ren nostalgi! Magnus har 114 ghettoblastere i sin stue

Samsøfærgen

Ups! Færge påsejler spritny hurtigfærge

Dagens mest læste