Flere vælger donorsæd: Line har valgt at få et barn alene

Flere og flere kvinder vælger at få et barn alene med hjælp fra fertilitetsbehandling. En af dem er 33-årige Line Forsom fra Åbyhøj

02:25

Når børn sættes i verden, er der langt fra altid en far med i familien. Og faktisk vælger et stigende antal kvinder helt på egen hånd at sætte et barn i verden.

En af de kvinder er 33-årige Line Forsom fra Åbyhøj. Om to måneder føder hun en lille dreng. Graviditeten er et resultat af inseminering med donorsæd.

Læs også Solomødre: Kernefamilien var plan A

Forælder-rollen står hun alene med. Men hun håber, den rigtige mand kommer til senere.

Der er ikke kommet den mand, jeg har haft lyst til at få børn med. Vi har jo et biologisk ur, der tikker. Og jeg kunne ikke se mig selv uden børn i mit liv.

Line Forsom, Åbyhøj

- Der er ikke kommet den mand, jeg har haft lyst til at få børn med. Vi har jo et biologisk ur, der tikker. Og jeg kunne ikke se mig selv uden børn i mit liv, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

For 10 år siden blev et forbud mod kunstig befrugtning af enlige kvinder ophævet. Og selvom de såkaldte solomødre stadig udgør en mindre del af den samlede gruppe, der kommer i fertilitetsbehandling, så er det en stigende tendens.

Stigende tendens

I 2013 forventede de private og offentlige danske fertilitetsklinikker 489 børn født af enlige kvinder. I fjor forventede klinikkerne 646 børn født af enlige kvinder. Dansk Fertilitetsselskab oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at forventningen er, at der i hvert fald ikke vil blive født færre i år.

På fertilitetsklinikken på Horsens Sygehus mærker personalet, at der sker en støt stigning.

Læs også Theresa fra Randers vil finde faren til sit barn gennem TV-show

- Det er kvinder fra alle lag i samfundet. Og det er kvinder i forskellige aldre, vurderer Ulla Breth Knudsen, professor på fertilitetsklinikken på Horsens Sygehus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Siden hun var i 20’erne har Line Forsom overvejet, hvordan og hvornår hun skulle blive mor. Ønskescenariet var, ifølge hende selv, kernefamilien med mor, far og børn. Sådan er hun nemlig selv vokset op. Men i en alder af 32 år - uden en mand i hendes liv - valgte hun at starte i fertilitetsbehandling.

01:53

Se mere fra fertilitetsklinikken på Horsens Sygehus i indslaget her. 

Luk video

En beslutning, der har fået nøje overvejelser med på vejen.

Hårdt uanset hvad

- Det bliver hårdt. Men jeg har jo heller ikke prøvet andet. Jeg tænker, det er hårdt at blive forælder uanset hvad, siger hun.

Læs også Kvinder strømmer til fertilitets-klinikker for at donere æg

På fertilitetsklinikken på Horsens Sygehus oplever professor Ulla Breth Knudsen, at alenemødrene generelt har gjort sig mange overvejelser.

Jeg tror ikke, barnet kommer til at mangle en far. Barnet vil blive omgivet af så meget kærlighed. Der er masser af kammerater og onkler.

Line Forsom, Åbyhøj

- Og så gør vi selvfølgelig, hvad vi kan for at sikre, at de ved, hvad de går ind til, siger hun.

For Line Forsom har det, at barnet bliver sat i verden uden en far, spillet en mindre rolle i overvejelserne. Hun kan godt forstå, hvis folk tænker, barnet kommer til at mangle en far. Men hun mener ikke, det bliver et problem.

- Jeg tror ikke, barnet kommer til at mangle en far. Barnet vil blive omgivet af så meget kærlighed. Der er masser af kammerater og onkler. Og så kommer vi til at snakke om det rigtig meget, forklarer hun.

Få hele Line Forsom historie i tv-indslaget øverst i artiklen.