Flere specialelever: Hul på 40 mio. skal dækkes af den almindelige undervisning

Flere specialelever har skabt et stort hul i kommunekassen i Aarhus Kommune.

Thomas Medom skal finde 40 millioner kroner til at dække et underskud på de specialpædagogiske tilbud

Antallet af specialklasser og elever på specialskoler stiger igen i år. Det betyder et 40 millioner kroner stort underskud, der skal dækkes ind med midler fra den almene undervisning. 

Det oplyser rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom. 

4,4 procent af eleverne i Aarhus går på specialpædagogiske undervisningstilbud. Det er en stigning på 0,2 procentpoint i forhold til sidste skoleår, og det er den udvikling, der har gravet et hul, der nu skal dækkes.

- Vi står over for en stor, fælles opgave i at sikre gode og målrettede skoletilbud til alle. Aarhus er langt fra alene med udfordringen, og der findes ingen enkle forklaringer på, at flere børn ikke trives inden for rammerne af de nuværende skoletilbud.

- Til gengæld er det enkelt, at udviklingen fortsat lægger et massivt pres på skolernes økonomi, da de dyrere specialpladser udhuler økonomien i den almene undervisning, udtaler Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, i en pressemeddelelse. 

Sådan ser udviklingen ud ift antal specialelever og specialklasser.

Lille stigning - stor regning 

Der blev afsat flere penge til specialundervisning på sidste års finanslov og budgetforliget i Aarhus Kommune, men stigningen på 0,2 procent er altså mere, end det nuværende budget kan klare. 

Thomas Medom fortæller, at der er store planer for at udvikle undervisningstilbud til alle børn i kommunen. 

- Men vi kommer ikke uden om, at udviklingen lægger et hårdt pres på økonomien og dermed skolernes hverdag, siger Thomas Medom i en pressemeddelelse. 

Der skal findes penge 

Thomas Medom opfordrer sine kolleger i Aarhus byråd til at afsætte penge i de kommende budgetforhandlinger. Alternativt bliver, at det får konsekvenser for eleverne i folkeskolen. 

- Vi risikerer, at der kommer flere elever i klasserne. Det er et af de få greb, der er tilbage at skrue på, siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Til kamp mod skolelukninger: Over 2.200 har stemt

Han mener, der er afsat for få penge til skoler og specialtilbud igennem en årrække. Det vil han nu forsøge at rette op på. 

- Vi har knoklet for det i en del år, og vi fik løftet lidt af budgettet sidste år, hvor en del af hullet blev lukket, men samtidig kom der flere børn og en større andel af en årgang, der har særlige behov, siger Thomas Medom. 

Vil afsætte penge til flere hænder

I borgmesterens oplæg til budgetforhandlinger i Aarhus Kommune er der et råderum på 40 millioner kroner, der ikke er øremærket endnu, som partierne skal forhandle om.

- Det er det, der kommer til at fylde allermest for os i de kommende budgetforhandlinger (...) Nu må vi se, hvad de andre partier i byrådet vil, siger Thomas Medom. 

Læs også Først fjernede de overbygningen - nu vil de lukke hele skolen

SF vil ikke bare undgå besparelser. De vil også finde flere penge til folkeskolen, så flere børn kan blive i deres klasse i stedet for at flytte over i specialtilbud. 

- Vi skal indrette en skoledag, hvor der er lidt ekstra tid og lidt ekstra hænder til de børn, der har særlige behov. 

Der er lagt op til, at skatten skal sættes op i Aarhus Kommune for at få tingene til at hænge sammen. Er det realistisk at finde mange millioner til de her områder? 

- Jeg tror, det er realistisk at komme et stykke af vejen og lukke en del af hullet, siger Thomas Medom.