Flere flygtninge i job sender millionbonus til kommuner

Der er 90 millioner kroner på vej til kommuner, som har fået væsentligt flere flygtninge i arbejde. Aarhus Kommune får den største bonus

Der bliver sendt 3,55 millioner kroner til Aarhus Kommune, fordi 142 ekstra flygtninge er kommet i job.

På bare et år er antallet af flygtninge og familiesammenførte, der er kommet i arbejde, steget med mere end 60 procent. Som belønning kan en række kommuner se frem til at modtage en bonuscheck.

Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Tallene kommer fra en opgørelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. I alt drejer det sig om 3600 flere flygtninge, der er kommet i beskæftigelse.

Læs også Sygeplejerske skal nedbringe sygefravær blandt flygtninge

I fjerde kvartal 2016 var 5600 i arbejde. Et år senere gjaldt det 9200 personer.

25.000 per person

Kommunerne modtager en bonus på 25.000 kroner for hver ekstra flygtning, der kommer i arbejde i mindst 190 timer i kvartalet. Ordningen er en del af regeringens integrationsaftale med kommunerne fra 2016.

Aarhus er den kommune, der vil modtage den største bonus i år. Der bliver sendt 3,55 millioner kroner til Aarhus, fordi 142 ekstra flygtninge er kommet i job.

I top fem ligger desuden Odense, København, Vejle og Aalborg.

01:33

VIDEO: En håndfuld frivillige hjælper Shahi Ali og mange andre med at komme af overførselsindkomster og blive selvstændige. Tv-indslaget er fra oktober 2017.

Luk video

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mener, at det er skærpede krav og lavere ydelser til flygtninge, der gør udslaget.

Læs også Virksomhed har ansat autister: - Det er en god forretning

- Vi har vendt bøtten fuldstændig på hovedet, så flygtninge nu mødes med klare krav lige fra begyndelsen og nu reelt kommer i job, siger hun til Jyllands-Posten.

Hun nævner, at langt flere i dag bliver vurderet som jobparate. I 2015 blev kun tre procent af flygtningene erklæret parate til at komme i arbejde. I marts i år var tallet en hel del højere - nemlig 74 procent.

Læs også Politiker: Der burde være flere Aarhus-bydele på ghettolisten

Det er regeringens mål, at 50 procent af flygtninge skal være i arbejde efter tre år i Danmark.

Men de seneste tal fra regeringens eget integrationsbarometer viser ifølge Jyllands-Posten, at kun 38 procent af flygtningene er i beskæftigelse efter tre år i landet.

DF'er: Jeg er målløs

Regeringens eneste støtteparti, Dansk Folkeparti, kalder regeringens udlægning "tragikomisk".

- Jeg bliver målløs. Jeg kan ikke forstå, hvordan man kan få sig selv til at fremstille det her som en succes, siger partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Læs også Da Cerberus hærgede Randers: Man skulle frygte for smørsyrebomber

Udlændingeordføreren sammenligner de 3600 ekstra i beskæftigelse med, at der fra og med 2014 til og med 2017 er tildelt opholdstilladelse til cirka 60.000 flygtninge og familiesammenførte.

Han forklarer, at Dansk Folkeparti hellere så, at staten og kommunerne arbejdede på at hjemsende flygtninge fremfor at få dem i arbejde.

01:48

VIDEO: Der har aldrig været så mange i arbejde i Østjylland som nu. Se video fra den 13. december 2017.

Luk video