Flere elever smittet: Skoler udsætter skolestart efter coronasmitte

To skoler i Aarhus er blevet nødsaget til at udsætte skolestarten for enkelte klassetrin. Det sker efter, at flere børn er blevet testet positive for covid-19.

Børnene i 0. klasse på Skjoldhøjskolen i Tilst, samt 0. klasser og 1. klasser på Sødalskolen i Brabrand må nu vente en smule længere med at trække skoletasken over skulderen og tage plads i klasselokalerne, efter at flere personer er testet positive med covid-19.

På Skjoldhøjskolen drejer det sig om et barn i 0. klasse, mens det på Sødalskolen drejer sig om to elever i 1. klasse, en elev i 8. klasse og en enkelt medarbejder på skolen.

Det får nu begge skoler til at udsætte skolestarten for flere elever, fordi de smittede har været i SFO i løbet af denne uge op til skolestart, og derfor kan have smittet andre.

I videoen nedenfor informerer skoleleder på Skjoldhøjskolen, Henrik Josva Schou, om smitten på skolen.

På Skjoldhøjskolen er skolestarten for de nye 0. klasser udsat fra mandag til torsdag kl. 9.

I alt 37 elever i 0. klasse skulle have været startet, men fordi 30 af eleverne har været i SFO i uge 32, er de blevet bedt om at blive hjemme, blive testet – og ikke vende tilbage til skolen, før de har et negativt testresultat.

- Det er vigtigt at eleverne får mulighed for at starte op sammen. Det er vigtigt for både børn og forældre. Så derfor udsætter vi skolestarten, så alle kan være med, siger skoleleder Henrik Josva Schou, til TV2 ØSTJYLLAND.

De syv elever, der ikke har benyttet sig af SFO’en i uge 32, må gerne komme i SFO fra mandag til onsdag.

På Skjoldhøjskolen i Tilst er skolestarten for de nye 0. klasser udsat fra mandag indtil torsdag kl. 9.
På Skjoldhøjskolen i Tilst er skolestarten for de nye 0. klasser udsat fra mandag indtil torsdag kl. 9.

Skolestart med skærpet opmærksomhed

Skjoldhøjskolen blev gjort opmærksomme på, at en elev var smittet fredag morgen, og har siden arbejdet på at finde ud af, hvem barnet har været i kontakt med.

Sidenhen er også 11 medarbejdere blevet bedt om at blive hjemme, indtil de har et negativt testsvar.

quote Vi følger de retningslinjer, der er, men jeg har indskærpet for personalet, at når vi starter på mandag, så skal vi være ekstra skarpe på retningslinjerne og minde hinanden om det.

Henrik Josva Schou, skoleleder, Skjoldhøjskolen

Når skolen starter igen, bliver det med skærpet opmærksomhed på håndhygiejne og afstand:

- Vi følger de retningslinjer, der er, men jeg har indskærpet for personalet, at når vi starter på mandag, så skal vi være ekstra skarpe på retningslinjerne og minde hinanden om det, siger Henrik Josva Schou, til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi følger de retningslinjer, der er, men jeg har indskærpet for personalet, at når vi starter på mandag, så skal vi være ekstra skarpe på retningslinjerne og minde hinanden om det, lyder det fra Henrik Josva Schou, skoleleder på Skjoldhøjskolen.
Vi følger de retningslinjer, der er, men jeg har indskærpet for personalet, at når vi starter på mandag, så skal vi være ekstra skarpe på retningslinjerne og minde hinanden om det, lyder det fra Henrik Josva Schou, skoleleder på Skjoldhøjskolen.

Flere smittede på Sødalskolen

På Sødalskolen er skolestarten også udsat til torsdag for både 0. klasse og 1. klasse.

I alt er omkring 30 elever på de to klassetrin blevet bedt om at blive testet, før de kan starte i skole igen.

- Der har været et ønske om at udskyde starten, fordi vi har nogle 0. klasser, som har glædet sig rigtig meget til at starte og få en så normal skolestart som muligt, siger Karen Henriette Jessen, skoleleder på Sødalskolen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Personen, der er smittet i 8. klasse, har ikke været på skolen, men har haft kontakt til en række andre elever fra skolen, der nu også skal testes, før de må vende tilbage til skolen.

Det samme gælder for 10 medarbejdere, der har været i nærkontakt med den ene smittede ansatte, der dog ikke har været i nærheden af nogle børn, oplyser Karen Henriette Jessen.

I videoen nedenfor informerer skoleleder på Sødalskolen, Karen Henriette Jessen, om smitten på skolen. 

Også på Sødalskolen har sommerferiepasning i SFO’en i uge 32 gjort, at flere elever og personale må blive hjemme, når skolen starter.

Men SFO’en er åben for alle elever i 0. og 1. klasse i undervisningstiden, hvis ikke de har været forbi i løbet af denne uge:

- De børn i 0. og 1. klasse, der ikke har været i SFO’en mandag og tirsdag i denne uge må rigtig gerne komme i skole, siger Karen Henriette Jessen i en video på Facebook.

Alle andre elever på skolen skal komme i skole på mandag.

Afhængigt af, hvor hurtigt personalet der er sendt hjem, får svar på deres test, kan nogle elever i de ældste klasser blive mødt af fjernundervisning de første dage tilbage i skolen.

quote Lige nu er jeg positiv, fordi flere af medarbejderne allerede er vendt tilbage med et negativt testresultat.

Karen Henriette Jessen, skoleleder på Sødalskolen

Dog forventer Karen Henriette Jessen ikke, at de kommer til at mangle personale fra mandag:

- Lige nu er jeg positiv, fordi flere af medarbejderne allerede er vendt tilbage med et negativt testresultat, siger hun.

Også på Sødalskolen vil der være skærpet opmærksomhed på retningslinjerne, når skolen starter op igen.

Lærerforening er stærkt bekymret for mandagens skolestart

Det stigende smittetal i Aarhus har fået myndighederne og Aarhus Kommune til at indføre en række tiltag.

Blandt andet anbefales det at fysisk fremmøde i gymnasier og andre ungdomsuddannelser udskydes i 14 dage.

Det gælder ikke for folkeskolerne, og det undrer formand i Aarhus Lærerforening:

quote De retningslinjer, som de aarhusianske skoler starter op under på mandag, er ikke tilstrækkelige, da de for eksempel ikke sikrer de nødvendige afstandskrav.

Jesper Skorstengaard, formand, Århus Lærerforening

- De retningslinjer, som de aarhusianske skoler starter op under på mandag, er ikke tilstrækkelige, da de for eksempel ikke sikrer de nødvendige afstandskrav.

- Skolerne bør som store institutioner med mange potentielle smittekilder komme tilbage til en organisering, som vi så før sommer, der gør det muligt at mindske risikoen for smittespredning af coronavirus, siger formand for Århus Lærerforening Jesper Skorstengaard om situationen før mandagens skolestart.

I en pressemeddelelse skriver Århus Lærerforening, at foreningen de seneste uger har modtaget mange henvendelser fra bekymrede lærere, der er usikre på, om deres arbejdsplads har tilstrækkeligt fokus på smitteforebyggelse.

I et brev til byens borgmester Jacob Bundsgaard (S) og rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF) opfordrer Jesper Skorstengaard til, at skolernes rolle i forbindelse forebyggelse og kontrol af smittespredning bliver tydelig, så hverken elever og medarbejderne er bange for at øge risikoen for smittespredning.

VIDEO: Alt var anderledes, da børnene den 15. april vendte tilbage til skoler og daginstitutioner efter godt en måneds coronakarantæne. På Kolind Centralskole foregik det meste af undervisningen udendørs, og ikke engang forældre måtte få adgang til bygningerne. Se indslaget fra den 15. april 2020 her.  

Skolerne skal gøre alt for at leve op til anbefalinger

Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), er fortrøstningsfuld i forhold til skolernes opstart mandag. Han mener, at skolerne er godt forberedt:

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at leve op til anbefalinger fra sundhedsmyndighederne. Vi begrænser forældrenes adgang på skolen, holder fast i klassen som udgangspunkt og blander ikke børnene for meget, og så skal så meget af skolegangen som muligt foregå udenfor, siger Thomas Medom (SF), til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at leve op til anbefalinger fra sundhedsmyndighederne. 

Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune

Aarhus Kommune er i tæt og daglig dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed, og selv følger Thomas Medom smittetallene tæt.

Han mener, at der stadigvæk er et stykke vej til, at skolerne er nødsaget til at vende tilbage til en skolegang med hjemmeundervisning, som det var i foråret.

Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), er fortrøstningsfuld i forhold til skolernes opstart mandag.
Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), er fortrøstningsfuld i forhold til skolernes opstart mandag.
Trafikulykke Grenåvej

Efter bil landede på to andre biler: Bilist sigtet for narkokørsel

Mørke skyer nær villakvarter

play Kælder oversvømmet tre gange: Nu forbereder Klaus sig på nye skybrud

Badesø Knudssø

Badning frarådes: Lort fundet i badevandet

skak

International turnering i Aarhus: - Det betyder meget at komme i gang igen

20_percent

play Ekspert om massive mågeplager: En krig, der ikke kan vindes

Bøfsandwich

I foråret vandt Jesper prisen for Danmarks bedste bøfsandwich: Nu er det stukket helt af

Dagens mest læste