Fixerum redder liv

Landets fixerum, hvor det ene er placeret i Aarhus, er en succes, slår ny evaluering fast

Der er blevet taget stoffer 355.255 gange i landets fixerum, siden det første blev indført i 2012

På landsplan er 301 er stofmisbrugere blevet forgiftet af en overdosis og har ikke kunnet trække vejret, men tilstedeværelse af personale har forhindret alle dødsfald, skriver Politiken.

Fixerummet i Aarhus, der ligger i Kirkens Korshærs lokaler på Nørre Allé i Aarhus Midtby, åbnede i november 2013. Dagligt bruger 30-40 stofmisbrugere rummet, og nogle af dem bruger det flere gange om dagen.

Se også: Flere penge til Fixerum

Sundhedsministeriet offentliggør onsdag en evaluering af stofindtagelsesrummene i Aarhus, Odense og København.

Udgangspunktet i evalueringen er, at narkomanernes stærke afhængighed betyder, at de ville have taget lige så mange stoffer uden et fixerum.

Til gengæld kan de på landsplan 4372 registrerede brugere i fixerummene indtage stoffer i hygiejniske omgivelser med overvågning af kvalificeret sundhedspersonale, der kan gribe ind øjeblikkelig.

Se også: Begejstring blandt brugerne

Samlet set konkluderes det ifølge Politiken om ordningen, at den:

- Må antages at bidrage positivt til nedbringelse af dødeligheden.

Regeringen mener, at evalueringen beviser, at fixerummene virker efter hensigten.

- Det er nu fuldstændig åbenlyst, at ordningen redder liv. Det kan der være nogen tvivl om. Hvis de 301 overdoser var sket på gader og i baggårde, var det ikke endt uden dødsfald, siger Marlene Borst Hansen, sundhedsordfører for De Radikale, til Politiken.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, siger nu, at partiet ikke vil forbyde fixerummene, hvis de vinder valget. Partiet var ellers imod fixerum ved indførelsen i 2012.

Københavns Politi nikker over for Politiken genkendende til de positive sundhedseffekter af fixerummene, men ser med en vis bekymring på koncentrationen af narkokriminalitet omkring fixerummene, selv om 70 til 80 procent af kanyleaffaldet er forsvundet fra Vesterbro.