Fire måneders fangenskab slut

Sådan forløb de fire måneder hos piraterne

Arkivbillede

Den 60-årige Poul Hagen Thisted fra Aarhus, der var taget som gidsel i Somalia, er blevet befriet i dramatisk amerikansk militæraktion.

Her er forløbet op til nattens befrielse:

25. oktober
Poul Hagen Thisted og amerikanske Jessica Buchanan bliver kidnappet den 25. oktober. De arbejder for Danish Demining Group under Dansk Flygtningehjælp.

De to gidsler blev bortført i byen Galkayo i det centrale Somalia.

De to gidsler skulle først efter gidseltagningen have befundet sig i en landsby i Hobyo-distriktet - et område kendt som højborg for somaliske pirater.

30. oktober
Der kommer livstegn fra det danske gidsel, der efter omstændighederne har det godt. Det oplyser Dansk Flygtningehjælp. Angiveligt blev to pirater dræbt allerede i oktober i kamp mellem rivaliserende grupper om retten til gidslerne.

1. november
Det oplyses det, at piraterne har flyttet de to gidsler til
et område i Mudug-regionen, kontrolleret af organisationen al-Shabaab.

3. november
Det kommer det frem, at piraterne forlangte mellem 50 og 65 millioner kroner for at frigive gidslerne. Præsidenten for regionen Galmudug i Somalia lover at bruge alle tænkelige midler for at få gidslerne befriet.

13. december
13. december demonstreres der i den somaliske by Adado for at få de to nødhjælpsarbejdere løsladt.

24. januar
De to gidsler bliver befriet af amerikanske   elitestyrker. Mindst otte gidseltagere bliver dræbt, men de to gidsler slipper ifølge Dansk Flygtningehjælp uskadt fra befrielsesaktionen.