Fingeraftryk og DNA kobler somalisk mand til bombe

Bevismateriale knytter ifølge anklageren en 25-årig somalisk mand til bombe i kælder i Aarhus V

Genrefoto. Foto: Henning Bagger - Scanpix

Der var stor dramatik, da der 30. oktober sidste år blev fundet en bombe med 400 gram sprænglegemer, detonator og metalstykker i en kælder på Peter Fabers Vej i det vestlige Aarhus.

Bomberyddere blev tilkaldt, og beboere i opgangen blev evakueret.

Politiets mistanke rettede sig mod en 25-årig somalisk mand, der befandt sig i en lejlighed. Da han ikke reagerede på politiets råb, skød man tåregas ind i lejligheden, hvorefter manden kom ud.

Læs også Politiaktion: 24-årig mand anholdt og to opgange evakueret

Han blev anholdt og dagen efter fremstillet i grundlovsforhør, hvor han blev fængslet.

Politiet har kørt sagen for lukkede døre og holdt efterforskningen hemmelig. Siden er der rejst tiltale mod den 25-årige for fremstilling og opbevaring af bomben.

Under sin afhøring af den tiltalte forklarer anklager Lars Petersen, at der er fundet fingeraftryk fra den tiltalte på den plastikpose, som bomben var opbevaret i.

Læs også Politiaktion: 24-årig mand anholdt og to opgange evakueret

Der er også fundet dna-materiale fra den tiltalte på noget køkkenrulle, som var viklet om lunten. Men den spinkle og kronragede somaliske mand nægter at have haft noget med bomben at gøre.

Han erkender til gengæld at have opbevaret hash i lejligheden. Til det formål brugte han fryseposer i lejligheden. Det kan være en af disse poser, der er fundet ved bomben i kælderen.

Hvorfor havde han skudsikker vest på?

Anklageren vil også vide, hvorfor der i lejligheden blev fundet to skudsikre veste. Det var ifølge den tiltalte, fordi han en overgang frygtede for sin sikkerhed.

- Der skete mystiske ting i den periode. Der var nogle mystiske overfald og sådan noget, fortæller den tiltalte, der blev standset af politiet en augustdag sidste år, da han var iført skudsikker vest.

Anklageren vil også vide, hvorfor den tiltalte opbevarede fem telefoner i lejligheden, hvoraf en var sat op til at foretage krypteret kommunikation.

- Det var for at undgå at blive hacket, hvis jeg eksempelvis skulle sende et billede, forklarer den tiltalte.

Den somaliske mand har forklaret, at han ikke boede fast i lejligheden på Peter Fabers Vej. Det var et sted, hvor venner mødtes, hyggede og spillede Playstation, fortæller han.

Flere personer havde nøgle til lejligheden og brugte den, når de havde behov, forklarer han.

Der er afsat tre retsdage til sagen, og der ventes dom 21. april.