Film fra krigen fundet

En hidtil ukendt filmstump er blevet fundet i en papkasse og viser skaderne på rådhuset i Aarhus, efter at en massemorder havde forsøgt at sprænge rådhustårnet i luften

04:04

1 af 2

Det er absolut ikke hverdagskost, at der dukker nye levende billeder op fra besættelsestiden. Men efter 70 år i en papkasse er en hidtil ukendt film blevet fundet.

Filmen viser skaderne efter en af de mest dramatiske dage i Aarhus' historie - den dag en massemorder forsøgte at vælte byens rådhustårn.

I mange år har den ukendte film gemt sig i en kasse i Aarhus Kommunes historiske billedarkiv, men fornylig blev den fundet og overdraget til Besættelsesmuseet i Aarhus.

- Det er ret vigtigt, at vi har fået det her, må jeg nok sige, siger den daglige leder af Besættelsesmuseet, Søren Tange Rasmussen, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

VIDEO: Se film fra krigen her

Der findes kun få levende billeder fra besættelsesårene i Aarhus, men den gamle film fra 1945 er flere minutter lang og viser ødelæggelserne efter en af de mest dramatiske dage i byens historie.

Dagen, hvor den aarhusianske terrorist og massemorder malersvenden Kai Henning Bothildsen Nielsen sprang et passagertog i luften og siden forsøgte at få byens splinternye rådhustårn til at styrte i grus.

- Alle vinduer i rådhuset var knust hele vejen rundt, så det var en meget, meget kraftig eksplosion, det her, fortæller Søren Tange Rasmussen.

Men selv om rådhuset slap billigt, så kostede det, hvad der i dag svarer til 40 millioner kroner at udbedre skaderne.

I indslaget øverst på siden kan du høre mere om den usædvanlige historie.