Festuge er fyldt med fejl

Fejl som festugetema er vovet, men det har skabt respekt

Den finske tryllekunstner Jay Nemi optræder i spejlteltet under Aarhus Festuge. Foto: Aarhus Festuge

Tre kvindelige partiledere skal erkende deres personlige og politiske fejl som led i Aarhus Festuge.

Den store kulturelle festuge, der starter fredag, har fejltagelser som årets tema. Men fejl kan også være skønne fejl eller lykketræf, som gør fejlen til en særlig oplevelse.

Når partilederne Helle Thorning-Schmidt, Margrethe Vestager og Pia Kjærsgaard skal deltage i en såkaldt Aarhus-samtale med Martin Krasnik i Den Gamle By, så er oplægget, at de skal forsøge at bryde den svære kunst som politiker at erkende egne fejl.

Det kan måske blive både pinligt, underholdende eller overfladisk, og alt kan forinden blive ændret af det forestående valg. Det kan så være en fejl i planlægningen.

Elitært og folkeligt
Den store jyske kultur- og byfest spænder som altid fra det elitære og eksperimenterende på byens overdækkede scener til det jævnt folkelige og let modtagelige i telte og på gadeplan.

Festugen skal vise, at der også ved præsentationen af såkaldt kunst kan være plads til fejl.

- Det er vovet at sætte fejl som tema og det rejste da også en del tvivl, da jeg foreslog det i bestyrelsen. Men det er ment ud fra både en seriøs og en humoristisk vinkel, og vi har fået uventet mange positive reaktioner fra kunstnerne, siger festugens direktør, Jens Folmer Jepsen.

Han hæfter sig ved, at kunstnere dagligt må leve med risikoen for at lave fejl.

- Jeg fik idéen, da jeg hørte om unge piger i de ældste klasser i folkeskolen, som sagde, de ville begå selvmord. Fordi de så forkert ud ville de ændre sig med plastik i stedet for at være af kød og blod, siger Jens Folmer Jepsen.

Han står i spidsen for sin femte festuge, som i årtier altid haft et tema. I 2010 var det "Naboer", året før "Fremtiden er nær".