Farvet lys får ældre borgere til at sove bedre

Aarhusianske forskere undersøger, hvordan lys kan give ældre bedre søvnrytme

Genrefoto. Foto: Colourbox

Forskere fra Aarhus Universitet undersøger effekten af en speciel form for døgnrytmelys på ældre. Lyset skifter farve i løbet af dagen, og de første forsøg tyder på, at det kan give de ældre bedre søvnkvalitet.

Igennem tre uger har de aarhusianske forskere fulgt 18 raske plejehjemsbeboere og deres søvnadfærd, mens de udsættes for farveskiftende døgnrytmelys.

Indtil nu ser det ud til, at kunstbelysning i farver med varierende bølgelængde kan have en positiv effekt på døgnrytmen.

- Vi ved fra tidligere undersøgelser, at vi kan påvirke vores søvnmønster med farvet lys. Tricket er at regulere vores kunstbelysning indendørs, så vi får en optimal døgnrytme, siger Poul Henning Kirkegaard, der er professor ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.

- Især hos ældre kan det være relevant, fordi vi med alderen producerer mindre søvnhormon og derfor får en ringere søvnkvalitet. Døgnrytmebelysning har et stort potentiale, som vi slet ikke har udforsket til bunds endnu, fortsætter han.

Forskerne anslår, at mindst 40 og helt op imod 70 procent af ældre lider af søvnforstyrrelser, der kan have negativ indflydelse på en lang række kognitive og fysiske kropsfunktioner.

Med den optimale døgnrytmebelysning håber forskerne, at de på sigt kan reducere forbruget af sovemedicin blandt ældre.