Farvel til kørestolen: Højskole for genoptræning åbner

Anna Maria Ciullini troede, det var slut med at gå. Et besøg på rehabiliteringshøjskolen har med sin intensitet og anderledes tilgang givet hende nyt håb

02:36

VIDEO: Genoptræningen er intens på Rehabiliteringshøjskolen, og beboerne får hjælp af både personale og andre beboere.

Trapper har længe betydet ”ingen adgang” for Anna Maria Ciullini. Indtil for få uger siden har hun nemlig slet ikke kunne bruge sine fødder på grund af sklerose.

Men det er gået hurtigt den rigtige vej, efter at hun flyttede ind på Rehabiliteringshøjskolen i Aarhus.

- Jeg troede, at det var det. At nu skulle jeg sidde i kørestol resten af mit liv. Jeg har været mange steder og haft mange forskellige fysioterapeuter. Men her er det fantastisk, hvor dygtige de er, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Rikke vågnede fra koma og var fanget i sin krop - et blink blev hendes vej tilbage til livet

Den anderledes højskole har plads til 16 beboere, og den blev onsdag indviet sammen med kommunens ældrerådmand, der håber på, at højskolen hjælpe ekstra meget med genoptræningen.

- Det bliver jo intenst. Man kan blive genoptrænet på alle mulige måder, fordi man er her fra morgen til aften, siger Jette Skive (DF), der er ældrerådmand i Aarhus Kommune.

Jeg kunne ingenting. Så det, at jeg kan gå lidt i dag, er jo fantastisk.

Anna Maria Ciullini, genoptræningspatient på Rehabiliteringshøjskolen

På højskolen er der udover det uddannede personale lagt vægt gruppearbejde, hvor man skal samarbejde og lære af hinanden, og det har en positiv effekt.

- Vi er i samme båd alle sammen, og vi bakker hinanden op, hvis der er et eller andet. Nede i træningslokalet hjælper vi hinanden alt, hvad vi kan. Vi motiverer hinanden, siger Kenneth Dengsø, der skal genoptrænes efter at have været indlagt med lungebetændelse. 

Fællesskabet virker motiverende på beboerne, når det er svært at presse sig selv til genoptræningen.

Kenneth Dengsø har været på beboer på Rehabiliteringshøjskolen i halvanden uge, og det er meningen, at han skal være der i fire uger alt. Man må maksimalt bo der i fem uger.

Som på enhver anden højskole laver beboerne desuden mad og spiser sammen. Man må godt have en ægtefælle eller en anden pårørende med sig på højskolen.

- Vi kan allerede nu se, at de, vi har haft igennem, har dannet relationer og hygget sig. De har kunnet udvikle hinanden i gruppen og støtte hinanden, så det er simpelthen guld værd af have det her sted, hvor man er sammen 24/7, siger Jette Skive til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Alle plejehjem i Aarhus har nu eget køkken

Anna Maria Ciullini skal hjem til sin mand og sine børn igen torsdag, og hun glæder sig, for nu kan hun lettere stå på egne ben.

- Jeg kunne ingenting. Så det, at jeg kan gå lidt i dag, er jo fantastisk, siger hun.