Fakkeltog på Strøget

Lys til minde for ofrene under Krystalnatten

02:18

1 af 2

I aftes mindedes man ofrene for Krystalnatten for 76 år siden ved en højtidelighed i Aarhus.

Omkring 100 mennesker mødte op for at markere datoen for Krystalnatten ved at gå i samlet flok fra Klostertorv op til Strøget i Aarhus med fakler.

Krystalnatten fik sit navn efter de mange knuste ruder, som lå på gaderne i Tyskland efter den nat i 1938, hvor nazister ødelagde 7.500 jødiske forretninger og nedbrændte 200 synagoger. 91 jøder blev dræbt og op mod 26.000 blev fængslet, og siden gik det som bekendt meget værre.

- Det er jo en begivenhed, som har fyldt enormt meget i den jødiske historie. Det var optakten til det, der blev en af de største katastrofer i menneskeheden, sagde Yonathan Goldshtein, der er talsmand for Jøder mod folkemord i Aarhus, til TV 2 | ØSTJYLLAND under fakkeloptoget.

Inden optoget var der fællessang og taler - blandt andre fra Yonathan Goldshtein. Her talte han om, hvad man kunne lære af den nat for over 70 år siden:

- Man kan sige, at de folk, der blev udsat for det her, de blev udsat for det på grund af deres etnicitet, og det kan minde os om, at vi skal sige fra over for racisme og vold på baggrund af etnicitet, lød det fra Yonathan Goldshtein.

Se mere fra fakkeloptoget og hør mere om, hvad Yonathan Goldshtein mener, vi kan lære af Krystalnatten, i videoen øverst på siden.