Færre passagerer snyder i bussen

På trods af at aarhusianerne skylder 45,7 mio. kr. i betalte kontrolafgifter, så er snydeprocenten faktisk faldende

Det kan godt være, at der lige nu er 9.027 borgere i Aarhus Kommune, som i alt skylder over 40 millioner i busbøder. En af dem har sågar flere end 170 styk liggende, som Jyllands-Posten i går kunne fortælle. Men det er ikke ensbetydende med, at flere af passagerne snyder i bussen.

- Kontrollen fra Midttrafik er øget, og det har formentlig haft en forebyggende effekt. For det er faktisk sådan, at snydeprocenten blandt busgængerne er faldende, siger afdelingsleder for kollektiv trafik i Aarhus Kommune, Rigmor Korsgaard.

Hun pointerer, at der bliver udskrevet flere bøder grundet den øgede kontrol, og at det faktum sammen med et indkrævningssystem fra Skat, der ikke virker, nok er årsagen til de mange ubetalte afgifter.

Ikke vores opgave at tage sagerne videre

Selve indkrævningen foretages i første omgang af Midttrafik, men hvis de efter en rykker endnu ikke har fået pengene, så overgår opgaven til kommunen.

- Vi forsøger så at få skylderen til at betale, hvor vi blandt andet også kan tage fra offentlige ydelser, hvis personer får det. Men hvis alt det ikke lykkes, så ender Skat med indkrævningsarbejdet, forklarer leder af siger Lene Hartig Danielsen, chef for Aarhus Kommunes borgerservice.

Det er så denne sidste instans, der i flere omgange har modtaget kritik for ikke at fungere efter hensigten.

- Der er jo grænser for vores redskaber, så en af årsagerne, til at beløbet er blevet så stort, skal findes hos Skat, mener Rigmor Korsgaard.

For halvandet år siden ændrede Aarhus Kommune procedure, så det nu kun er hos borgerservice, at manglede afgiftsbetalinger ender. Derved kan både den enkelte borger og byrådspolitikerne får et overblik.