Et kig ud i rummet

Rumsonden Rosetta er på vigtig mission

02:21

1 af 2

650 millioner kilometer ude i rummet svæver rumsonden Rosetta lige nu rundt.

Rumsonden er på en vigtig mission. Den skal nemlig komme helt tæt på kometen P67, som kan være en vigtig brik i forhold til at forstå livets oprindelse på Jorden.

Se: På udkig efter liv

Nu har rumsonden for første gang sendt billeder fra sin færden. Det vækker glæde hos teknologivirksomheden Terma i Lystrup, som har produceret rumsondens strømforsyning:

- Det har stor betydning for os at missionen bliver en succes, for dermed får vi jo lejlighed til at vise, at vores udstyr, vi har ombord, virkelig udfylder den rolle, vi har konstrueret den til, siger senioringeniør Hans Jensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Billederne viser kometen P67, som lige nu befinder sig fem millioner kilometer fra Rosetta. I løbet af et par måneder vil rumsonden Rosetta bevæge nå frem til kometen. Den bevæger sig i øjeblikket med en hastighed på to millioner kilometer om måneden.

Når Rosetta når frem til kometen, skal den landsætte en rumsonde, som kan bore sig ned i kometen og udtage prøver, hvorefter den skal i kredsløb.

Se: Glæde hos Terma

På Steno Museet i Aarhus bliver missionen fulgt nøje. Prøverne fra kometen kan forhåbentlig give svar på, hvordan livet på Jorden er opstået. Forskernes teori er, at livet kan stamme fra kometer:

- Det er første gang, vi får mulighed for at bore ned i materiale, som er fra det oprindelige solsystem, siger Ole J. Knudsen, leder af planetariet på Steno Museet, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Rosettas mission bliver betalt af ESA - det europæiske rumagentur - og koster i alt syv milliarder kroner.

Se billederne fra Rosetta i tv-indslaget øverst i artiklen.